Katonai díszszemlét tartottak Észak-Koreában

2021. január 15. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Koreában katonai díszszemlét tartottak csütörtökön a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére. Az országban öt év óta most először tartottak pártkongresszust, a helyi hírügynökség szerint Kim Dzsongun is megtekintette az eseményt, ahol egy tengeralattjáróról felbocsátható ballisztikus rakétát is bemutattak.

A díszszemlét néhány nappal Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt tartották. Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Trump ugyan történelmi jelentőségű eseményként háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal – és „nagyszerű fickónak” nevezte –, de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

Kim Dzsongun a most befejeződött pártkongresszuson ellenségesen viszonyult az Egyesült Államokhoz, Washingtont országa legjelentősebb ellenségének minősítette. Azt ígérte, hogy tovább erősíti Észak-Korea nukleáris arzenálját, mert az Egyesült Államok egységesen szembeszáll Észak-Koreával, politikájának valódi szándéka pedig soha nem fog megváltozni, bárki is kerüljön hatalomra Washingtonban.

Kim Dzsongunt a kongresszuson a Koreai Munkapárt párt új főtitkárává választották. Az észak-koreai vezető ezzel megszerezte magának a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsongil halála óta betöltetlen tisztséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!