Külön jelszót kaptak az Egyesült Királyságban a családon belül bántalmazottak, hogy gyógyszerészektől kérhessenek segítséget

2021. január 15. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban az „Ani” szó kimondásával jelezhetnek a családon belüli erőszak áldozatai a gyógyszertárakban, ha segítségre van szükségük, írja a Guardian.

A lezárások alatt az otthoni bántalmazások kockázata megnőtt, ezért indítottak a miniszterek egy, az Egyesült Királyság egész területére kiterjedő rendszert: ha valaki „Ani”-t kér ezentúl az egyik, a programban részt vevő gyógyszertárban, akkor lehetőséget kap elvonulni egy privát beszélgetésre, ha úgy érzi, az ő helyzetében szükséges például rendőrségi vagy egyéb beavatkozás.

Az Ani az „action needed immediately” (azonnali szükséges beavatkozás) rövidítése. Helyszínül azért a gyógyszertárakat választották, mert nekik van olyan személyzete, ami az emberek segítésére van kiképezve, illetve mert a járvány alatt a gyógyszertárak biztosan nyitva maradhatnak.

A rendszer jelenleg 2300 Boots-üzletben és 255 független gyógyszertárban működik, de további csatlakozókat várnak.

Az első, koronavírus miatti lezárás után a a Counting Dead Women az jelentette a képviselőknek, hogy az első lezárásban legalább 16 családon belüli gyilkosság történt, ami jóval magasabb az előtte mért számokhoz képest. Az aktivisták ezért is kérték a kormányt, hogy lépjen valamit a lezárások miatt otthon maradó nők és gyerekek védelmében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!