Lemond a teljes holland kormány, miután valótlanul csalással vádoltak meg több ezer családot

2021. január 15. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemrég a gyermekgondozási juttatásokkal összefüggésben kirobbant botrány miatt távozik a teljes holland kormány, írja a BBC.

Mark Rutte kormánya visszalép, miután több ezer családot vádoltak meg jogtalanul gyermekjóléti csalással, és azt mondták nekik, fizessék vissza támogatásaikat.

Ahogy arról a lap beszámol, a holland parlamenti képviselők, adóügyi tisztviselők, politikusok, bírák és köztisztviselők is szerepet játszottak abban, hogy a családok egyedül maradtak a helyzetben. Sokan közülük bevándorló háttérrel rendelkeztek, és még többen kerültek pénzügyi nehézségekbe az ügy miatt.

A szülőket olyan kisebb hibák miatt nevezték csalónak, mint hogy egy papírról lemaradt az aláírás. A családoknak átlag tízezer eurót (3 millió forint) kellett visszafizetniük a kormánynak bárminemű jogorvoslat nélkül, de volt olyan, akinek ez az összeg 48 ezerre rúgott.

Tavaly a holland adóhivatal azt is elismerte, hogy 11 ezer embert vetettek alá pluszellenőrzésnek csak azért, mert kettős állampolgárságúak voltak.

Emiatt sokan kritizálták a kormányt azért, mert „intézményesített szinten fenntartja a diszkriminációt”. A botrány 2012-ben kezdődött, az érintett szülők száma pedig 26 ezer is lehet.

Mark Rutte a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt korábban vonakodott a lemondástól, a helyi lapok szerint azonban most mégis benyújtotta lemondását. A NOS közszolgálati tévé kabineti forrása azt mondta, a lemondásról szóló döntés kollektív volt, és „összhangban született”. A tévesen vádolt szülők 30 ezer eurós kártérítést kaphatnak majd.

Hollandiában március közepén tartottak volna parlamenti választást, addig várhatóan a jelenlegi kormány ügyvivőként pozícióban marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!