Egy új-zélandi város lezárja az egyik forgalmas útját, hogy megvédjen egy oroszlánfókát és annak kölykét

2021. január 14. – 10:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy oroszlánfóka-pár a város golfpályáján tanyázott le, a forgalom lezárása ahhoz szükséges, hogy a szülők és kicsinyük eljuthasson a legközelebbi tengerpartig, írja a Guardian.

Új-Zéland déli szigetének második legnagyobb városa, Dunedin egy hónapra lezárt egy népszerű utat annak érdekében, hogy az oroszlánfóka zavartalanul fészkelhessen kölykével. A városi tanács egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy lezárják a John Wilson Drive-ot a város St. Claire nevű strandja felett,

„hogy néhány különleges lakónk biztonságosan használhassa az utat”.

A fókacsalád rendszeresen keresztezi az utat, hogy vízpartra jussanak, tették hozzá. A városvezetés azt is kiemelte, hogy a területet gyalog és kerékpárral továbbra is bárki látogathatja, de „kérik, hogy adjanak teret a fókacsaládnak (legalább 20 métert)”.

Egy illusztratív kölyök oroszlánfóka – Fotó: Frans Lanting / Frans Lanting Stock / Mint Images via AFPT
Egy illusztratív kölyök oroszlánfóka – Fotó: Frans Lanting / Frans Lanting Stock / Mint Images via AFPT

Az új-zélandi oroszlánfókák veszélyeztetettek, ők az egyik legritkább oroszlánfóka faj a világon. A 120 ezer fős város a nyári szezonra rendszeresen leállítja az utakat, hogy biztonságot adjon a vadon élő állatoknak, de általában csak 1-2 napig tartanak a lezárások.

Az egy hónapos lezárást a helyiek pozitívan fogadták, többen sürgették a városi tanácsot, hogy tegyék állandóvá a helyi vadállatok védelmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!