Lemond két miniszter, járvány közepén bukhat az olasz kormány

2021. január 13. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét – írta meg a CNBC.

A párt visszavonja Elena Bonetti családügyi minisztert, Teresa Bellanova mezőgazdasági minisztert és Ivan Scalfarotto külügyi államtitkárt.

Renzi pártjának támogatása kritikus jelentőségű volt az Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt (PD) által vezetett koalíció túlélése szempontjából.

Matteo Renzi. Fotó: REUTERS/Alberto Lingria/File Photo
Matteo Renzi. Fotó: REUTERS/Alberto Lingria/File Photo

Renzi miniszterei előzőleg tartózkodtak a szavazástól az uniós forrásokról és a gazdaság koronavírus-járvány újraindításáról tartott éjszakai kormányülésen. Az MTI szerint a kormány „radikális” átalakítását ajánlották fel Matteo Renzinek a maradásért cserébe. Elemzők viszont úgy látják, hogy a Giuseppe Conte és Matteo Renzi közötti politikai és főleg személyes törés helyrehozhatatlanná vált.

A PD-főtitkár Nicola Zingaretti hatalmas baklövésnek nevezte a válság kirobbantását hozzátéve, hogy ennél csak az előrehozott választások képviselhetnek nagyobb csapást.

A Corriere felmérése szerint az olaszok több mint hetven százaléka Renzit tartja felelősnek a pandémia kellős közepén kirobbantott belpolitikai válságért, miközben negyvenhat százalék nem is érti, mi vezetett a kormányválsághoz – írta meg az MTI.

Olaszországban nem ritka az ehhez hasonló politikai konfliktus. Az országnak több mint 60 kormánya volt a második világháború óta. A legújabb politikai vita azonban különösen fájdalmas pillanatban történt, amikor az olaszoknál a legmagasabb a koronavírusfertőzések és halálozások száma Európában.

Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Renzi a lemondás bejelentése után törekvéseinek végül ellentmondva úgy nyilatkozott: hajlandó lenne támogatni Conte újra megalakuló kormányát, ez azonban a miniszterelnöktől függ majd – írta meg a Reuters.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!