Nem is ellenőrizték, hogy él-e, úgy nyilvánították halottnak a francia nőt 2017-ben

2021. január 13. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére nyilvánította halottnak 2017-ben az egyik francia bíróság a most 58 éves, Lyon mellett élő Jeanne Pouchaint, hogy a francia nőnek semmi baja, él és virul. Jeanne Pouchain 2017 óta próbálja bizonyítani, hogy életben van – amíg azonban nem jár sikerrel, addig ezután is személyazonosító iratok, jogosítvány és egészségbiztosítás nélkül kell léteznie.

A Guardian cikke szerint a francia nő egy korábbi alkalmazottjával történt jogi vita eredményeként került ki hivatalosan az élők sorából, a pereskedés addigra már több mint egy évtizede tartott. Történt ugyanis, hogy a kereskedelmi és ipari bíróság 2004-ben úgy döntött, hogy a francia nőnek, aki akkortájt takarítócéget üzemeltetett, 14 ezer eurónyi (mostani árfolyamon kb. 5 millió forintnyi) kártérítést kell megfizetnie egy korábbi alkalmazottjának, miután elbocsátotta őt azt követően, hogy elvesztett egy fontos partnert. Az ügy alperese ugyan nem Pouchain volt, hanem maga a vállalat, ugyanakkor az ítéletet sosem hajtották végre. 2009-ben a volt alkalmazott ismét keresetet nyújtott be, ám ekkor a bíróság visszadobta az ügyet.

2016-ban aztán a francia nő fia és férje végzést kapott arról, hogy nekik kell megfizetniük a 14 ezer eurós kártérítést, mivel a bíróság úgy hitte, hogy Pouchain meghalt. A következő évben a volt alkalmazottja arról értesítette a kereskedelmi és ipari bíróságot, hogy a volt főnökének küldött leveleket senki sem vette át, azok megválaszolatlanok, és Pouchain meghalt. Ekkor a bíróság halottnak nyilvánította mindenféle ellenőrzés nélkül, érvénytelenítették a jogosítványát, személyi igazolványát, bankszámláját, egészségbiztosítását és más hivatalos dokumentumait.

A nő a bírósági döntés után felkeresett egy ügyvédet, aki biztosította: könnyen megoldható ez a tévedés, hiszen az orvosa is aláírhatja, hogy jól van. Csakhogy mivel erről már hivatalos döntés született, ezért ez nem ment ilyen egyszerűen.

Mostani ügyvédje, Sylvain Cormier szerint ez egy őrült történet, teljesen megdöbbent rajta. „Sosem gondoltam volna, hogy egy bíróság bármiféle hivatalos dokumentum nélkül halottnak nyilvánít valakit. De a felperes azt állította, hogy Jeanne Pouchain meghalt, ők pedig mindenféle bizonyíték nélkül ezt elhitték neki. Senki sem ellenőrizte ezt” – mondta az AFP-nek.

A francia nő szerint volt alkalmazottja azért jelentette be a halálát, hogy így rokonain bevasalhassa a számára megítélt összeget, miközben a felperes ügyvédje azt állítja, hogy maga Pouchain játszotta meg a halálát azért, hogy elkerülje a kártérítés megfizetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!