A Gurlitt-gyűjtemény utolsó, nácik által elrabolt darabja is visszakerült a jogos tulajdonosokhoz

2021. január 13. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német hatóságok az összes olyan műalkotást visszaszolgáltatták jogos tulajdonosainak, amelyeket a háború idején bizonyítottan a nácik koboztak el, és amelyek Cornelius Gurlitt néhai német műgyűjtő 2012-ben véletlenül felfedezett kincseskamrájából kerültek elő.

Az utolsó ilyen – sorrendben a 14. – művet, Carl Spitzweg német költő és festő Das Klavierspiel (Zongorajáték) című rajzát kedden adták át a Christie's aukciósháznak a jogos tulajdonosok, a Henri Hinrichsen zsidó zeneműkiadó örököseinek megbízásából – jelentette be szerdán a német kormány.

Carl Spitzweg – Zongorajáték. Fotó:Handout / Handout/Getty Images
Carl Spitzweg – Zongorajáték. Fotó:Handout / Handout/Getty Images

A Hinrichsentől 1939-ben elkobzott művet Hildebrandt Gurlitt (1895-1956) vásárolta meg, aki Adolf Hitler egyik fő műkincsbeszerzője volt Franciaországban. Henri Hinrichsent 1942-ben ölték meg az auschwitzi haláltáborban.

2012-ben Hildebrandt Gurlitt fia, Cornelius Gurlitt müncheni házában egy adóellenőrzés alkalmával több mint 1200 műalkotást találtak, majd további 240-et a műgyűjtő ausztriai, salzburgi házában. A férfi a gyűjtemény nagy részét apjától örökölte, létezése nem volt ismert a véletlen felfedezésig.

Cornelius Gurlitt 2014-ben 81 évesen elhunyt, és többek között Renoir, Cézanne, Beckmann, Delacroix illetve Munch műveit magában foglaló, több millió euró értékűre becsült gyűjteményét a svájci főváros, Bern Szépművészeti Múzeumára hagyta.

Egy német állami alapítvány és a berni múzeum együttesen fáradozik azon, hogy visszakerüljön a törvényes örökösökhöz a gyűjtemény minden darabja. A hosszadalmas eredetkutatás eredményeként 14 művet sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosához.

„Minden egyes ilyen kép mögött egy tragikus emberi sors rejlik. A sok szenvedést nem tudjuk jóvátenni, de az elkobzott művek felkutatásával igyekszünk hozzájárulni a történelmi igazságtételhez és teljesíteni erkölcsi kötelességünket” – mondta Monika Gütters német kulturális államminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!