Több ezer csecsemő halt meg az ír anyaotthonokban, ahol férjezetlen terhes nőket kényszerítettek szülésre

2021. január 12. – 21:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencezer csecsemő és gyerek halt meg nyolcvan év alatt Írország 18 olyan egyházi fenntartású anyaotthonában, ahová a hajadon nőket küldtek, hogy ott titokban, gyakran akaratuk ellenére szüljék meg a gyermekeiket – írja a CNN egy friss jelentés alapján.

Kedden hozták nyilvánosságra, hogy mire jutott az a bizottság, amely az elmúlt több mint öt évben azt vizsgálta, hogy mi történt az egyházi fenntartású intézményékben 1922-től kezdve 1998-ig, amikor az utolsót is bezárták. Azután indult vizsgálat, miután a Galway megyei Tuamban felfedeztek egy tömegsírt, ahová csecsemőket és gyermekeket temettek.

Több mint 800 anyaotthonban elhunyt gyermek emlékére állított síremlék a a galwayi megyei Tuamban 2014 június 9-én. (Fotó: PAUL FAITH / AFP)
Több mint 800 anyaotthonban elhunyt gyermek emlékére állított síremlék a a galwayi megyei Tuamban 2014 június 9-én. (Fotó: PAUL FAITH / AFP)

A közel háromezer oldalas jelentés szerint nyolcvan év alatt nagyjából 56 ezer nőt küldtek a vizsgált anyaotthonokba, közülük a legfiatalabbak még csak 12 éves lányok voltak, a legidősebbek pedig már a negyvenes éveikben jártak. Összesen 57 ezer gyerek született meg ezekben az intézményekben.

Az ott megszületett csecsemők 15 százaléka (azaz minden hetedik csecsemő) nem élt meg elég idős kort ahhoz, hogy az anyaotthont elhagyhassa.

A korai halál oka jellemzően az elhanyagolás, az alultápláltság és különböző betegségek voltak. A csecsemőhalálozás aránya az országos adatok kétszerese volt az otthonokban. Mégis hiába volt közismert és nyilvánosan is dokumentált ez a magas halálozási ráta, a mostani jelentés szerint korábban nem foglalkozott az állam az üggyel.

Írország miniszterelnöke, Michéal Martin kedden azt mondta:

ez a jelentés az állam és a társadalom jelentős kudarcait tárja fel és egy egy több évtizedes, „mélységesen nőgyűlölő” kultúrába enged bepillantást.

Azokat az otthonokban született gyermekeket, akik nem haltak meg csecsemőkorukban, titkosan adták örökbe. A CNN-nek Philomena Lee, aki ilyen intézményben kényszerítettek szülésre, majd éveken át hiába próbált az örökbeadott fiának a nyomára akadni, azt mondta: évtizedek óta várt arra, hogy Írország elismerje azt, hogy több tízezer hozzá hasonló anyát szakítottak el a gyermekeiktől csak azért, mert nem voltak házasok.

Lee a Sean Ross-apátság anya- és csecsemőotthonában szülte meg a fiát. Az ő visszaemlékezése szerint az apácák zsarnoksága megfosztotta az odaküldött nőket mindenfajta szabadságtól és önrendelkezéstől. A szülésre, majd a gyermekük örökbeadására kényszerített nőknek minden nap azt hajtogatták, hogy vezekelniük kell a bűneikért.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Lee tapasztalatai nem egyediek, hanem általánosak, a legtöbb ilyen otthonba küldött nő hasonló dolgokat élt át.

Az ír katolikus egyház bocsánatot kért a történtek miatt. „Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították” – mondta Eamon Martin érsek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!