Korrupciós ügyben nyomoznak a kormánypárt ellen Észtországban

2021. január 12. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupciós ügyben nyomoznak a miniszterelnök, Jüri Ratas által vezetett Észt Centrumpárt ellen – közölte az MTI szerint kedden Taavi Pern, észt főügyész.

A gyanú szerint nyáron törvénybe ütköző előzetes megállapodások után biztosított nagyjából 40 millió euró (azaz 14,5 milliárd forint) kölcsönt a Kredex állami hitelintézet a koronavírus-válságra hivatkozva. A főügyész szerint az egyesség része volt egy nagyösszegű, az Észt Centrumpárt számára az őszi helyhatósági választások előtt felajánlott adomány.

Pern szerint az észt biztonsági rendőrség átkutatta a Kredex állami pénzügyi hitelintézet helyiségeit és négy embert őrizetbe vettek. A gyanúsítottak között van többek között

  • Mihhail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára,
  • a jobboldali Észt Konzervatív Néppárthoz (EKRE) tartozó pénzügyminiszter, Martin Helme egyik tanácsadója,
  • valamint egy ingatlanfejlesztő is, aki többször is pénzt adományozott az Észt Centrumpártnak (ő jogi személyként szerepel gyanúsítottként az ügyben).

A főügyész szerint eddig semmi sem utal arra, hogy Jüri Ratas kormányfő és pártelnöknek tudomása lett volna a történtekről.

A baloldali Észt Centrumpárt az EKRE és a nemzeti-konzervatív észt Isamaa párttal kormányoz. Mindkét koalíciós partner az ügy feltárását követelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!