Plágiumbotrány miatt mondott le a munkaügyi miniszter Ausztriában

2021. január 9. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Martin Kocher gazdaságtudós, az osztrák Szociális és Gazdaságkutató Intézet (IHS) igazgatója, a Bécsi Egyetem professzora váltja a minisztert. Sebastian Kurz kancellár szerint Kocher a munkaerőpiacra fog fókuszálni, a korábban a tárcához tartozó család- és ifjúsági ügyeket a jelenlegi integrációs és nőügyi miniszter, Susanne Raab veszi át.

Eredeti cikk: Szombat este lemondott posztjáról az osztrák család- és munkaügyi miniszter, Christine Aschbacher – írja az MTI.

A néppárti (ÖVP) politikust azzal vádolták meg, hogy a 2020-ban a pozsonyi műszaki egyetemen beadott doktori disszertációjának egy részét másolta, és a forrásait nem hivatkozta szabályszerűen.

Aschbacher közleményben reagált, azt állítva, hogy a vádak alaptalan gyanúsítások.

Fotó: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP
Fotó: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

A lemondott miniszter azt mondja, dolgozatát legjobb tudása szerint, tiszta lelkiismerettel írta, és annak megítélését elismert professzorokra bízta. Munkája egyébként jelenleg épp elbírálás alatt áll. Aschbacher szerint a nyilvános vádakkal megfosztották őt ennek az eljárásnak a lehetőségétől, és elhamarkodottan ítéletet mondtak felette.

Lemondását azzal indokolta, hogy az ellenségesség, a felfokozott politikai hangulat és a támadások elviselhetetlen erővel csapódnak le a gyerekein is, és családja védelmében ezt nem engedheti tovább folyni.

Sebastian Kurz kancellár közölte, tiszteletben tartja Aschbacher döntését, megköszönte a munkáját, egyúttal jelezte, hogy utódját hétfőn fogják megnevezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!