Három embert halálra ítéltek istenkáromlásért Pakisztánban

2021. január 8. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pakisztáni terrorellenes bíróság pénteken halálra ítélt három embert a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikért, amelyekben a vád szerint Mohamed prófétát inzultálták – írja az MTI.

Egy negyedik vádlottat – egy tanárt – tíz év börtönbüntetésre ítéltek az „istenkáromló tartalmú” megnyilvánulásért – közölte Isztifamul Hak bírósági illetékes a dpa német hírügynökséggel. Az ítélet nem jogerős.

A Pakisztánban a nyolcvanas években uralkodó Ziául Hak katonai vezető által bevezetett, istenkáromlásra vonatkozó törvények akár halálbüntetést is kilátásba helyeznek Mohamed próféta megsértéséért. Jogvédők szerint azonban a jogszabályokat az egyéb vallások, például a síita vagy az ahmadija vallási kisebbség tagjai ellen használják fel a szunnita muszlim többségű országban.

Tavaly júliusban az amerikai külügyminisztérium a vonatkozó pakisztáni jogszabályok felülvizsgálatát sürgette azután, hogy egy istenkáromlással vádolt pakisztáni-amerikai állampolgárt megöltek bírósági tárgyalása közben. Pakisztánban körülbelül 75 embert öltek meg a nyolcvanas évek óta feldühödött emberek istenkáromlásért még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődött volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!