Vizsgálat indul a francia igazságügyi miniszter ellen

2021. január 08. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indít a francia semmítőszék Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter ellen – írja az MTI. Az eset előzménye, hogy Dupond-Moretti kinevezése után vizsgálatot indított három vizsgálóbíró ellen, akik megpróbálták azonosítani Nicolas Sarkozy volt informátorát az igazságszolgáltatási szerveknél.

Francois Molins, a semmítőszék főügyésze pénteki közleményében tudatta, hogy a kizárólag a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) befogadta a korrupciós ügyek ellen küzdő Anticor nevű szervezet és a három bírói szakszervezet közös keresetét az igazságügyi miniszter ellen.

Éric Dupond-Moretti szeptemberben indított vizsgálatot a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló országos ügyészség három bírója ellen. Ezt azzal indokolta, hogy több sztárügyvéd, köztük a jelenlegi miniszter híváslistáit is átvizsgálták, amikor megpróbálták azonosítani, hogy ki értesítette Nicolas Sarkozy volt államfőt arról, hogy az egyik ellene folyó vizsgálatban lehallgatják a mobiltelefonját.

A korrupcióellenes szervezet feljelentést tett a tárcavezető ellen, mert az Édouard Levrault vizsgálóbíró ellen is vizsgálatot indított, amiért Levrault azzal vádolta a korábban ügyvédként tevékenykedő politikust, hogy nyomást gyakorolt rá.

Éric Dupond-Moretti nyári kinevezését megelőzően sztárügyvéd volt, és egy olyan rendőrt védett egy perben, aki ellen Édouard Levrault emelt vádat. A perben Éric Dupond-Moretti élesen bírálta a bíró módszereit.

A feljelentések nyomán a francia köztársasági bíróság elfogadta a semmítőszék főügyészének kérését, és vizsgálóbizottságot állít fel az ügyek kivizsgálására. A tárcavezető a France2 közszolgálati televízióban elmondta: „Magyarázatot fogok adni, számíthatnak rám, elmondok mindent, amit tudok”.

Jérome Karsenti, az Anticor ügyvédje szerint a „szükség volt a vizsgálat megindítására, le kell folytatni az eljárást, mert láthatóan probléma merült fel”. A jelenlegi és az előző kormány más tagjai ellen is vizsgálatot folytat a CJR, ellenük azonban a koronavírus-járvány állítólagos elégtelen kezelése miatt érkezett feljelentések nyomán indult eljárás.