A hadsereg tett rendet a ghánai parlamentben, miután összeverekedtek a képviselők az ellenzéki házelnök megválasztása miatt

2021. január 7. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ghánában a hadsereg állította helyre a rendet a decemberben megválasztott kormánypárti és ellenzéki képviselők között a ghánai parlamentben szerda estétől csütörtök hajnalig, írja az MTI.

Több órás verekedés alakult ki a házelnök megválasztása miatt miután

Az egyik kormánypárti képviselő megpróbálta ellopni a szavazatokat tartalmazó urnát, az ellenzéki képviselők pedig megpróbálták ezt szabotálni.

Végül a hadseregnek kellett közbelépnie, az állami televízió pedig élőben közvetítette végig a jelenetet. A parlamentben a decemberi választások után a kormánypárti Új Hazafias Párt, illetve az ellenzéki Nemzeti Demokrata Kongresszus egyaránt 137 képviselői helyet szerzett, rajtuk kívül még egy független jelölt került a parlamentbe. Szerdán kettős állampolgársága miatt az egyik ellenzéki képviselőt felfüggesztették, így a kormánypártiak kerültek többségbe.

A parlamentben a tervek szerint csütörtökön kellett megválasztani a házelnököt még azelőtt, hogy beiktatják az államfőt, Nana Akufo-Addot, aki 51,59%-kal nyert a választásokon.

A korábbi elnök, John Dramani Mahama azonban nem ismerte el vereségét, december végén beadványban kérte a legfelsőbb tanácstól, hogy érvénytelenítsék az eredményt

A házelnök végül Alban Bagbin lett, ő az első ellenzéki házelnök a ghánai parlamentben. Nana Akufo-Addo is letette a hivatali esküt.

Nem Ghána volt szerdán az egyetlen, ahol zavargások törtek ki az új elnök beiktatása előtt. Amerikában több irodát feldúltak és a berendezést is több helyen megrongálták azok a tüntetők, akik szerdán megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. A Trump-párti tüntetők ostroma előtt Donald Trump ismét választási csalásról beszélt a 2020-as amerikai elnökválasztás kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!