35 év után először halt bele valaki egy európai denevértől szerzett veszettségvírusba

2021. január 7. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Veszettség okozta egy férfi halálát Franciaországban: 35 év után először fordult elő a világon, hogy a lyssavírus európai deneverek által terjesztette változata (EBLV-1) okozta fertőzésben ember vesztette életét. A 60 éves férfi még 2019 augusztusában Limoges-ban halt meg agyvelőgyulladásban, a betegség eredetét akkor nem tudták feltárni az orvosok. A Necker Kórház és a Pasteur Intézet kutatói azonban összefogtak a betegség okainak feltárására. A férfi halála után folytatott genetikai elemzések mutatták ki, hogy lyssavírus európai denevérek által terjesztett változata fertőzte meg őt. A férfit feltehetően megharaphatta vagy megkarmolhatta egy fertőzött denevér. Az erről szóló eredményeket szerdán közölték.

„A reptrospektív diagnózisnak köszönhetően derült fény az esetre. A vírus eredetétét 2020 novemberében azonosítottuk. A koronavírus-járvány közepette ez a felfedezés nem keltett figyelmet” – közölte Laurent Dacheux, a Pasteur Intézet veszettség központjának helyettes vezetője. Az igen ritka esetet a kutatók a mesvaccins.net honlapon mutatták be a nyilvánosságnak.

„35 éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Franciaországban ez az első. 1985-ban volt azonos haláleset Oroszországban”

– tette hozzá a kutató.

Elmondta, hogy a limoges-i férfi otthonának padlásán denevérek fészkeltek. Franciaországban 2001 óta nem fordult elő veszettség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!