A demokraták újra elindítanák a hivatalos eljárást Trump eltávolítására

2021. január 7. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata frakciójának vezetője, Nancy Pelosi, képviselőház elnöke, vagyis a jelenlegi (Joe Biden elnöki beiktatása előtti) amerikai politikai rendszer legmagasabb rangú demokrata párti tisztviselői bejelentették, hogy ha Mike Pence alelnök nem menti fel Donald Trumpot az elnöki hivatalból, elindítják a hivatalos impeachment folyamatot az elnök eltávolítására.

Ennek persze a gyakorlatban nem sok jelentősége van, hiszen január 20-án hivatalosan is leköszön Trump, és Joe Biden lesz az új amerikai elnök. Viszont elég erős szimbólum értéke van akár az újabb impeachmentnek (amit egyszer már megpróbáltak Trump ellen a demokraták, sikertelenül), akár a 25. alkotmánykiegészítésnek, aminek az alkalmazását Pence-től kérik. Ez egyébként azt mondja ki, hogy ha az elnök bármi miatt alkalmatlanná válik a tisztsége betöltésére, el lehet mozdítani a posztjáról, és az alelnök lép a helyére.

Az elnök eltávolítását azért követelik, mert a demokrácia, az amerikai alkotmány, és úgy általában az Egyesült Államok elleni lázadásként értékelik azt, hogy Trump az elvesztett választás után addig hergelte a fanatikus híveit, míg azok egy tüntetés után betörtek a Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe. A demokraták szerint ez azt jelenti, hogy Trump szembeszegült az elnöki esküjével, és nem méltó többé a posztjára.

Schumer és Pelosi egy sajtótájékoztatón egyesével vonta felelősségre Trump kormányának tagjait, hogy miért nem lépnek közbe. Pelosi azt mondta, a Biden beiktatásáig hátralevő 13 nap horrorshow lesz Amerika számára. Mint elmondta, próbált telefonon beszélni Mike Pence alelnökkel, ő azonban 20 percig várakoztatta a vonalban, majd letette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!