Ugyanúgy négyhavi fizetett szabadság jár januártól az apáknak Spanyolországban, mint az anyáknak

2021. január 6. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a spanyol anyák európai viszonylatban meglehetősen rövid ideig, mindössze 16 hétig lehetnek otthon fizetett szülési szabadságon a csecsemőjükkel, addig az apák magyar viszonylatban kiugróan sokáig, csakugyan 16 hétig lehetnek otthon az újszülöttel 2021. január elsejétől. Az El País cikke szerint ha valaki nem vagy nem egészében kívánja felhasználni a fizetett szabadságot, a fennmaradó napokat akkor sem adhatja át a másik szülőnek, pont azért, mert a cél az, hogy az apákat bátorítsák arra, éljenek a lehetőséggel, és hogy világossá tegyék, az apának ugyanúgy joga és kötelessége a gyermekéről való gondoskodás, mint az anyának.

A spanyol kormány 2019-ben emelte meg az apáknak járó fizett szabadságot 8 hétre, majd 2020-ban 12 hétre, 2021-től pedig 16 hétre, ami ikerterhességek esetén további két hét/gyerek időtartammal meghosszabbítható, akárcsak az anyák esetében.

Az európai országok többségében ennél jóval kevesebb szabadság jár az apáknak a gyerekszületés után: még Svédországban és Izlandon is csak 12 hetet kapnak, és ezeket csak 80 százalékban térítik meg. A cikk kitér arra is, hogy Európa keleti részén gyakran ennél hosszabb a gyerekek gondozására fordítható fizetett szabadság ideje, sőt a szülők el is dönthetik, melyikük él ezzel a lehetőséggel, csakhogy többségében a nők használják végig ezt az időtartamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!