Trumpék egyik utolsó lépéseként megnyílt az alaszkai vadon az olajfúrók előtt

2021. január 06. – 15:42

frissítve

Trumpék egyik utolsó lépéseként megnyílt az alaszkai vadon az olajfúrók előtt
Jávorszarvas a transzalaszkai olajvezeték alatt – Fotó: Robert Valarcher / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Trump-kormány előrukkolt az első olajkitermelői szerződések értékesítésével, írja a BBC.

Az amerikai kormány augusztusban engedélyezte a gáz- és olajkitermelést Alaszka északi-sarki területein, pontosabban a közel 78 ezer négyzetkilométernyi területű Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban. Az alaszkai vadonban számos fontos faj él, köztük jegesmedvék, jávorszarvasok és farkasok. A kőolajfúrás ráadásul azon a tengerparti szakaszon zajlik majd, amely fontos ellési hely a jegesmedvék számára.

Jegesmedve Alaszkában – Fotó: Sylvain Cordier / AFP
Jegesmedve Alaszkában – Fotó: Sylvain Cordier / AFP

Alaszka politikai képviselői közül sokan úgy vélik, hogy a menedékhelyen végzett fúrásokkal jelentős olajszármazékokra bukkanhatnak majd például a Prudhoe-öbölben, amely Észak-Amerika legnagyobb olajmezője. Több évtizedes vita után így végül az olajfúrás nyert, a terület közel 5%-án engedélyezett ezentúl a kőolajfúrás.

A döntést ellenzők bírálták az eladások rohamos jellegét, illetve azt is, hogy Trump mindezt elnökségi mandátumának lejárta előtt alig pár nappal lépte meg. Az ellenzők jelezték, hogy a vadon védelmére való törekvéssel nem hagytak fel annak ellenére sem, hogy az ügyet korábban elbukták a bíróságon. Mivel a Trumpot elnökségében követő Biden tervei között fontos szerepe van a környezetvédelemnek, ezért az ügyet valószínűleg az új kormány késleltetni fogja és felülvizsgálja.

Az Egyesült Államok által árult olajfúrási licenszek 10 évre szólnak, a jelentések szerint egyelőre alacsony az érdeklődés irántuk. Az olajbevételek kritikus fontosságúak egyébként az alaszkaiak számára, minden lakos évente körülbelül 1600 dollár értékű (kb. 466 ezer forint) csekket kap az állam állandó alapjából.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!