Kisebb vita robbant ki Amerikában arról, hogy gendersemleges-e az ámen, vagy kell egy áwomen is

2021. január 05. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emanuel Cleaver nyitotta meg vasárnap az amerikai kongresszust. Cleaver, aki lelkész, illetve egyben a Demokrata Párt politikusa is, nyitóbeszédét azzal a sorral zárta, hogy

„az egyetlen Isten, Brahma nevében és a sokféle hit által ismert sokféle nevű Isten nevében. Amen és Awomen.”

A magyarul ámennek mondott imazáró az angol nyelvben keveredést okozott a „men”, azaz férfiak végződés miatt, néhány helyi lap szerint ennek az lehetett az oka, hogy az „Amen” a „men” zárás miatt „nem gendersemleges”, így az „Awomen” („women”, azaz nők) pár illő hozzá.

Frissítés: Olvasóink hívták fel a figyelmet arra, hogy a politikai és gender körüli kérdések mellett az is lehet az oka Cleaver nyitóbeszédének, hogy az Amen-Awomen szimplán egy sokak által használt szójáték, amit főként a fekete egyházközösségekben használnak gyakran.

Emanuel Cleaver a vasárnapi megnyitón – Fotó: C-Span
Emanuel Cleaver a vasárnapi megnyitón – Fotó: C-Span

Ahogy azt azonban a CNA nevű katolikus portálnak is jelezte a Steubenville-i Egyetem héber teológusa, Dr. John Bergsma, az ámen eredete nem angol, hanem héber gyökerű, így a 37 évig szolgáló lelkipásztor súlyos hibát vétett el a genderkérdés behozatalával. Az „ámen” héberül igazságot jelent, amit „már az ókorban is használtak az izraeliták ünnepi szertartásaikon, hogy kifejezzék egyetértésüket”.

A héber kifejezés a férfira Bergsma szerint az lett volna, hogy „adam” vagy hogy „ish”, az „Awomen” így szerinte nem más, mint „politikai célú szójáték”.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass