Botrány Lengyelországban: ismert emberek soron kívül kapták meg a koronavírus elleni oltást

2021. január 4. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly felháborodást keltett Lengyelországban, hogy több olyan közszereplő, ismert ember is beoltatta magát koronavírus ellen, aki még nem lett volna jogosult a vakcinára. Leszek Miller korábbi kormányfő, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) politikusa, európai parlamenti képviselő úgy bukott le, hogy a Twitterre kiírta: megkapta az oltás első adagját.

A lengyel oltási program értelmében elsőként az úgynevezett „zéró csoport” tagjai kapják meg az oltást, ebbe tartoznak az egészségügy dolgozók, illetve családtagjaik, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szülei. A politikusok közül csak azokat oltják be, akik egyben orvosok is. Hétfőig több mint 50 ezer embert oltottak be a BioNTech-Pfizer vakcinájával.

Milleren kívül színészek és más ismert emberek is megkapták az oltást, összesen 18-an. A varsói orvostudományi egyetem (WUM) azzal védekezett, hogy „többletvakcinákat” használtak fel. Az egyetem szerint a hírességek beleegyeztek, hogy részt vesznek az oltásnépszerűsítő kampányban.

A színészek között van az Andrzej Wajda filmjeiből ismert Krystyna Janda, aki maga számolt be a közösségi médiában az oltás tényéről. A TVN kereskedelmi tévécsatorna programigazgatója, Edward Miszczak szintén kapott a vakcinából.

A vakcinakészleteket kezelő lengyel hatóság azonban cáfolta, hogy a WUM az oltási programon túli szállítmányban részesült volna. A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk pedig azt is cáfolta, hogy Jandát és Miszczakot felkérték volna a kampányban való szereplésre.

Az ügyben vizsgálatot indít a lengyel állami egészségügyi biztosító, az NFZ.

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Michal Wos pedig vasárnap este bejelentette: az oltások miatt ügyészségi eljárást kezdeményez a WUM rektora ellen.

Január közepétől indul a következő csoport, a 65 évnél idősebbek, a rendfenntartó erőkben szolgálók és a tanárok oltása. Az első két csoportban összesen 11 millió ember jogosult a vakcinára.

A lengyel kormány az európai uniós programon belül hatvanmillió adagra kötött szerződés, amellyel harmincmillió embert – vagyis gyakorlatilag az ország felnőtt lakosságát – lehet beoltatni. Január végéig 1,5 millió adag szállítását várják, eddig 670 ezer érkezett meg. A lengyel kormány úgy számol, hogy márciusig 2,9 millió embert tudnak beoltani. Lengyelországban 38 millióan élnek.

A hétfői adatok szerint egy nap alatt 4432 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Lengyelországban. Múlt héten még 10 ezer felett volt a napi esetszám, valószínűleg a kevesebb teszttel függ össze az alacsony szám.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!