Egy 33 méteres, női nemi szervet formázó szobor miatt áll a bál Brazíliában

2021. január 4. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 33 méteres, betonból készült, női nemi szervet formázó szobor Juliana Notari műve. A Diva című alkotás egy domboldalban található, szombaton leleplezték le a brazíliai Pernambuco államban. Notari elmondása szerint a vulvaszoborral a természet és a kultúra kapcsolatát próbálta tematizálni a fallocentrikus és emberközpontú nyugati társadalomban.

Fotó: Juliana Notari / Facebook
Fotó: Juliana Notari / Facebook

Az alkotás nem mindenkinek nyerte el a tetszését: rövid idő alatt több ezer dühös és felháborodott komment érkezett a művész Facebook-posztjához – jelenleg 25 ezernél hozzászólásnál és 12 ezer megosztásnál tart a szoborról szóló bejegyzés. A jelenségről beszámoló Guardian szerint a kommentelők közül sokan feltehetően a populista Jair Bolsonaro elnök szimpatizánsai, az elnök kampánytanácsadója, Olavo de Carvalho például a Twitteren kritizálta az alkotást.

Más művészek viszont imádják Notari alkotását; a Brazíliában népszerű transz karikaturista, Laerte Coutinho gondolatébresztőnek nevezte a 11 hónapig készült vaginaszobrot. Kleber Mendonça Filho filmrendező szerint a szoborra adott reakciók a társadalmat tükrözik.

A Guardian cikke arra is kitér, hogy hatalomra kerülése óta Bolsonaro többször is lenézően beszélt a kultúráról és a művészekről, akik közül sokan ellenzékiek. Tavaly több híres brazil művész halt meg a koronavírus következtében – írók, zenészek, színészek –, de az elnök egyik alkalommal sem szólalt meg nyilvánosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!