Mémek miatt kapott börtönbüntetést egy algériai fiatal

2021. január 4. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnököt és az iszlám vallást kifigurázó mémjei miatt három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy algériai fiatalt hétfőn – írja az MTI civil és jogi forrásokra hivatkozva.

A 25 éves Valíd Kesida az Algéria északkeleti részén található Szetíf ügyészsége szerint megsértette az elnököt, az iszlám alapelveit és az alkotmányos intézményeket.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Bár az ügyészség 5 éves büntetést kért a mémek miatt, egy véleményük miatt bebörtönzött algíriai fogloka támogató helyi szervezet, a CNLD abban reménykedett, hogy Kesida enyhébb büntetéssel megússza. A CNLD azt tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Kesida egyébként tagja a kormányellenes Hirak mozgalomnak és már több mint nyolc hónapja előzetesben van olyan mémek miatt, amiket a közösségimédiában osztott meg.

A Hirak tavaly év elején heti rendszerességgel hívta utcára tagjait a kormány ellen. Március közepén a koronavírus-járvány terjedése miatt felfüggesztették tüntetéseiket, de így is sikerült elérniük, hogy áprilisban lemondjon az akkori elnök, Abd el-Azíz Buteflíka. A mozgalom most azóta az Algériában 1962, azaz a Franciaországtól való függetlenedés óta fennálló rendszert teljesen átalakítását követeli.

A CNLD azt állítja, hogy Algírban több mint 90 ember (aktivisták, újságírók és hétköznapi emberek) van fogságban azért, mert a közösségi médiában hangot adott annak, hogy nem ért egyet az ország kormányával – írja a Yahoo News.

Az algériai elnök, Tebbún múlt héten írta alá az ország új alkotmányát, amelytől a kormány azt is reméli, hogy segíthet megfékezni a hosszú ideje működő Hirak tömeges tiltakozásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!