Megkezdik az oltást a Vatikánban

2021. január 02. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Vatikán oltási kampányában először a biztonsági és egészségügyi alkalmazottakat fogják beoltani, közölte Vatikánváros egészségügyi és higiéniai hivatala szombaton.

A közlemény szerint az oltási kampány a jövő héten indul, és január második felére már annyi vakcina érkezik a Vatikánba, amivel be tudnak oltani mindenkit, beleértve az egyházi és a világi dolgozókat is. A vakcinák tárolására alkalmas hűtőberendezést is megvásárolták már.

A beoltásban való részvétel önkéntes lesz: először az egészségügyi és biztonsági alkalmazottakat akarják beoltani, és azokat, akik a hívőkkel, látogatókkal a leginkább kapcsolatban állnak, például a Szent Péter-bazilikában szolgáló őröket vagy a vatikáni posta dolgozóit. Mellettük oltást kapnak a dolgozó egyháziak is, főleg azok, akik a koruk miatt veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A közleményből nem világos, hogy a 84 éves Ferenc pápát beoltják-e, és ha igen, ez mikor történik meg.

Olasz sajtóértesülések szerint a Vatikán tízezer adag oltóanyagot rendelt. A Vatikánban dolgozó egyháziak és világiak száma háromezer körül mozog, de a tervek szerint beoltják a dolgozók családtagjait, valamint a már nyugdíjban levő vatikáni dolgozókat is.

(MTI)

(Borítókép: Riccardo De Luca/Anadolu Agency/Getty Images)