Szilveszteri rakétákkal lőttek rendőrautóra, és karácsonyfát gyújtottak fel Bécsben

2021. január 2. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bécsben nagyrészt nyugodtan telt a szilveszter este, a Favoriten negyedben azonban komoly összecsapásokra került sor az utcán randalírozók és a rendőrök között, írja a Die Presse.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a randalírozók olyan pirotechnikai eszközket dobtak a rendőrök felé, amelyeknek kétszer akkora volt a robbanóereje, mint egy hagyományos kézigránátnak.

Egy járőrkocsit szilveszteri rakétákkal vettek tűz alá, egy karácsonyfát gyúlékony anyaggal öntöttek le, és gyújtottak fel. Az anyagi károk felmérése zajlik: több üzlet kirakatát betörték, újságosbódékat rongáltak meg, petárdákkal, robbanóeszközökkel rágógumi – és bankautomatákat tettek tönkre.

A Favoriten negyed Bécs egyik bevándorlók által sűrűn lakott területe. A Die Presse azt írja: kilenc embert tartóztattak le, többségük migrációs hátterű. Többen Allah akbar kiáltásokkal támadtak a rendőrökre, vagy dobtak feléjük petárdákat. Egy 21 éves szír férfit, aki egy szemetesedénnyel akart betörni egy ékszerüzletbe, előzetes letartóztatásba helyeztek.

A rendőrség rajta kívül egy lakásban egy 16 éves, egy 23, egy 27 és egy 29 éves szírt, két irakit (20 és 22 éveseket), valamint egy 14 és egy 15 éves osztrák lányt vett őrizetbe. Mindannyian részt vettek a randalírozásban.

Karl Nehammer néppárti belügyminiszter azt közölte: továbbra is léteznek „a párhuzamos társadalmak” Ausztriában, és az ilyen akciók ellen zéró toleranciát hirdetettek.

A belügyminiszter szerint ezek a bűncselekmények mélyen antidemokratikus beállítottságról és a szolidaritás hiányáról tanúskodnak.

Aki nem tud azonosulni a társadalmi értékeinkkel, és ezeket megpróbálja megzavarni, annak számolnia kell minden jogkövetkezménnyel.

Franciaországban 861 autót gyújtottak fel szilveszter éjjelén. A furcsa ebbben az, hogy ez elvileg egy jó hír, mert öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma ezen a napon. Tavaly például szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este nyolc órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt. Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása. Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt 6600 embert büntettek meg. Hatszázhatvankét embert előállítottak, közülük 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Szombat reggel véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia, spanyol, brit, belga és olasz részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti, amelyet a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk. A rendőrségi kudarc után a prefektúra csendőröket vonultatott fel a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!