Videó az első, halállal végződő minneapolisi rendőri lövöldözésről George Floyd meggyilkolása óta

2021. január 1. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 30-án minneapolisi rendőrök megállítottak egy fekete férfit, a 23 éves Dolal Iddet, mert gyanúsított volt egy bűnügyben. Az eset lövöldözéssel végződött, amiben Idd életét vesztette. A BBC szerint a mellette ülő utas és az intézkedő rendőrök nem sérültek meg.

George Floyd meggyilkolása óta ez volt az első rendőri lövöldözés a városban, amibe belehalt a gyanúsított.

George Floyd és Breonna Taylor halála után sok amerikai elvesztette a rendőrségbe vetett bizalmát, újult erővel indultak meg a Black Lives Matter tüntetések, amik során a tüntetők gyakran összecsaptak a rendőrökkel és szélsőjobboldali ellentüntetőkkel. Többen meghaltak, sokan megsebesültek. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a rendőrség most kiadta az egyik rendőr testkamera-felvételét.

A videón az látszik, hogy rendőrök megállítják a fehér autót, amiben Idd és női utasa ültek. Hallani lehet, ahogy a rendőrök felszólítják, hogy állítsa le az autót, de megpróbál elhajtani. Erre a járőrök körülvették, majd több lövés hallatszik.

A rendőri jelentések és a szemtanúk is azt állították, hogy az áldozat lőtt először. A KSTP helyi hírügynökség híradójában kiemelik a lassított felvételen, hogy úgy tűnik mintha a vezető oldali ablak kifelé törne, ami szintén ezt támasztaná alá.

Medaria Arradondo rendőrkapitány szerint az emberei egy halálos fenyegetésre reagáltak, de abban ő sem biztos, hogy indokolt volt-e a leadott lövések száma. A rendőrkapitány szerint Idd fegyverét megtalálták az autóban. Az ügyben vizsgálat indult, a többi rendőr testkameráinak felvételeit is ellenőrzik.

Az eset után nagyjából 100 tüntető vonult ki a helyszínre, válaszokat követeltek arra, hogy miért kellett Iddnek meghalnia. Szerintük a felvétel több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Sok tüntetőt letartóztattak.

Balye Gelle, az áldozat apja is részt vett a tüntetésen.

„Csak ült az autójában és rálőttek, ok nélkül. Miért vagyunk itt? A bőrszín miatt. Fekete férfi volt. Tudni akarjuk, hogy a drága fiamat miért lőtték meg és ölték meg”

– mondta a CBS-nek.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!