Mágneses aknát találtak egy tartályhajón Irak partjainál

2021. január 1. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A hajótesthez tapasztott, mágneses aknát talált a legénység egy tartályhajón a Perzsa-(Arab-)öbölben, az akna hatástalanításán iraki tűzszerészek kezdtek el dolgozni pénteken.

Az aknát előző nap fedezték fel a Bászra közelében lévő, libériai zászló alatt hajózó MT Pola tartályhajón. Az iraki hatóságok evakuálták a legénységet.

Az MT Pola az iraki olajkereskedelmi ügynökségé, és úszó üzemanyagtartályként szolgál más hajók feltöltéséhez. Éppen az MT Nordic Freedom nevű bermudai zászló alatt hajózó tanker tartályait töltötte fel, amikor a legénység felfedezte az aknát a hajó oldalán. A Pola nemzetközi vizeken tartózkodik, 28 tengeri mérföldre Irak partjaitól.

A Twitteren kering egy videó az aknáról, bár azt hivatalos források még nem hitelesítették.

A mágneses aknák, amelyeket legtöbbször különleges egységek búvárai helyeznek el hajók oldalán, működésbe lépve hatalmas pusztításra képesek. Az incidens egy évvel azután történt, hogy az Egyesült Államok a bagdadi repülőtér mellett dróntámadással megölte az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének parancsnokát, Kászim Szulejmánit.

2019-ben több hasonló aknatámadás is történt a Perzsa-öbölben, amelyekért Washington Iránt tette felelőssé. Az iráni kormány tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elmúlt időszakban, Donald Trump elnökségének utolsó heteiben kiéleződött a feszültség Teherán és Washington közt. Az utóbbi ugyanis azt állítja, információi vannak arról, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni halálát.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!