Egy olvadó gleccser vizébe zuhant és életét vesztette a gleccservédő kínai influenszer

2020. december 31. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiában „Glacier Bro” néven ismert kínai környezetvédő influenszer és aktivista, Vang Hsziang-csün egy olvadó gleccser jéghideg vizében vesztette életét – írja a BBC.

A 30 éves gleccservédő férfi december 20-án egy egy gleccservízesés megtekintése közben zuhant a jeges vízbe az Észak-Tibetben található Lhari megyében. Bár a holtteste még nem került elő, a közösségi médiában a saját hivatalos profilján már megerősítették, hogy meghalt.

A keresésére indult mentőcsapat egyik tagja azt mondta a Global Times című angol nyelvű kínai lapnak, hogy Vang Hsziang-csün valószínűleg egy jégtábla alá sodródott, ahonnan szinte lehetetlen élve kikerülni.

„A testvérem most már örökké a kedvenc vízesésében nyugszik. Egész életében a gleccserek megszállottja volt, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára” – írta a szecsuani születésű környezetvédő testvére egy búcsúposztban, amelyben azt kérte az emberektől, hogy tartsák tiszteletben az elhunyt fivére emlékét.

Vang Hsziang-csün gleccserek tucatjait járta be, és a videói, amelyeken jégmezőkön számol be gleccserbarlangok és alagutak felfedezéséről, népszerűvé is tették őt. Hét év alatt több mint 70 gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is.

„Szinte minden általam meglátogatott gleccser máshogy nézett ki élőben, mint a fotókon. A saját szemeddel kell látnod a gleccsereket ahhoz, hogy felfogd, milyen gyorsan olvadnak.”

– mondta korábban egy interjúban, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!