Egy évtizedek óta szunnyadó vulkán kezdett el hamut szórni 2020 utolsó napjaiban

2020. december 31. – 22:24

Másolás

Vágólapra másolva

Evakuálásra szólították fel csütörtökön a karib-tengeri Saint Vincent és a Grenadine-szigetek lakóinak egy részét, mert az évtizedekig szunnyadó La Soufriére nevű vulkán elkezdett hamut szórni – írja az MTI.

A szigetcsoport kormánya narancs színű riasztást rendelt el, ami azt jelenti, hogy a következő 24 órában a tűzhányó kitörésére lehet számítani. A helyi katasztrófavédelmi hatóság közölte, hogy

gőzt, gázt és lávadómot figyeltek meg az 1234 méter magas La Soufriére-en, amely a fősziget, Saint Vincent északi részén található.

A vulkán környékén élőknek a hatóság azt javasolta, hogy haladéktalanul hagyják el otthonaikat.

A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást utoljára 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufriere 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

A Franciaországhoz tartozó karib-tengeri Martinique hatóságai szintén figyelemmel kísérik egy vulkán aktivitását, mert a Mount Palée nevű tűzhányó az utóbbi hónapban gyakoribakká váltak a földmozgások, ami aggodalmat keltett a lakosságban. A Mount Palée 2019 áprilisától mutat fokozottabb aktivitást. Ez a vulkán utoljára az 1929-től 1932-ig tartó időszakban tört ki. Szakértők szerint a két tűzhányó párhuzamos aktivitása nem áll kapcsolatban egymással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!