Otthagyták a britek a svájci karantént, amit a koronavírus új mutációja miatt szabtak ki rájuk

2020. december 27. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus új nagy-britanniai mutációja miatt karanténban tartott több száz brit turista tűnt el vasárnapra a britek körében közkedvelt Verbier svájci síparadicsomból – írta az MTI.

Néhányan azóta felbukkantak Franciaországban – közölte Jean-Marc Sandoz, Bagnes önkormányzatának szóvivője. A svájci hatóságok 420 brit vendéget azonosítottak karácsony előtt és rendeltek el számukra karantént. Ötvenen azonnal távoztak, az üdülőhelyen maradt 370-ből kevesebb mint egy tucatnyi tartózkodott ott vasárnap.

„Megértjük bosszúságukat. Családokat, kicsi gyerekekkel hirtelen bezártak 20 négyzetméterre. Kibírhatatlan volt”

– tette hozzá a szóvivő, és élesen bírálta a hirtelen és visszamenő hatállyal elrendelt karanténkötelezettséget a Nagy-Britanniából érkezőkre.

A Franciaországba távozott britek bezárt téli üdülőhelyeket találtak a járványügyi korlátozások miatt, és Svájchoz hasonlóan ott is karanténban kell maradniuk. Svájc december 20-án állította le a Nagy-Britanniából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező légi járatokat, a koronavírus új, fertőzőképesebb mutációja miatt, amelyeket ebben a két országban azonosítottak.

A svájci Verbier, ahonnan leléptek a brit turisták Fotó: AFP, Fabrice Coffrini
A svájci Verbier, ahonnan leléptek a brit turisták Fotó: AFP, Fabrice Coffrini

December 21-én a svájci hatóságok elrendelték az egy hete ott tartózkodó britek és dél-afrikaiak karanténkötelezettségét az érkezésüktől számított 10 napra. Karácsony táján mintegy 50 ezer vendég tartózkodik hetente Verbierben, ötödük érkezik Nagy-Britanniából, ami most elrettentette a helyi vendégeket, tovább súlyosbítva a szállodák pénzügyi bajait.

„Sok svájci lemondta a vakációt” – mondta Sandoz. A szállodák jelenleg csak 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!