Öt koronavírusos beteg miatt háborús készültség egy pekingi kerületben

2020. december 27. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

Új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek felbukkanása miatt szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben – jelentette az MTI.

Pénteken a kínai főváros északkeleti kerületéből, Sunjiból jelentettek két Covid-19-cel diagnosztizált beteget. A járványügyi hatóságok azonnali kontaktkutatásba és széleskörű tesztelésbe kezdtek, és szombatra további öt beteget azonosítottak. Sunji vezetése háborús készültséget hirdetett szombaton, és lezárták a betegek lakónegyedeit. Sunjiban mintegy 800 ezer emberen végeznek vírustesztet a további esetek mielőbbi kiszűrésére.

A dél-kínai Sencsen városból egy olyan tünetmentes fertőzöttről számoltak be, aki az elmúlt időszakban két alkalommal is járt Pekingben üzleti úton. A Sencsennek is otthont adó Kuangtung tartományban működő utazási irodák az esetek hírére törölték a kínai fővárosba szervezett útjaikat egészen a februárban esedékes, kínai holdújévig.

A pekingi városvezetés azt az iránymutatást adta szombaton, hogy a várost csak különösen indokolt esetben hagyják el az ott élők. Felszólították a lakosságot, hogy ne vegyenek részt nagyobb létszámú rendezvényen sem szilveszter, sem pedig a kínai újév alkalmából.

A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja.

Egyes munkahelyek arra szólították fel a munkavállalóikat, hogy ne hagyják el a várost, és ugyanezt kérte a családoktól több pekingi iskola és óvoda is. A városban ismét szigorították a maszkviselési szabályokat és a testhőmérséklet-ellenőrzést, a közösségi létesítményekbe lépéskor pedig regisztrációra kötelezik az embereket egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül.

Tesztelés Sunjiban, Fotó: AFP/Xinhua, Ren Chao
Tesztelés Sunjiban, Fotó: AFP/Xinhua, Ren Chao

Az ország északkeleti részén fekvő Liaoning tartományban azonosítottak még új belföldi eseteket a közelmúltban. A tartomány székhelyén, Talienben és környékén a december 15-én észlelt új esetek megjelenését követően több mint 6 millió emberen végeztek vírustesztet, és szombatig összesen 28 Covid-19 beteget, valamint 24 tünetmentes fertőzöttet szűrtek ki.

A hivatalos adatok szerint Kína szárazföldi részén a járvány kezdete óta 86 955 embert diagnosztizáltak Covid-19-cel, a betegség pedig 4634 ember halálát okozta.
A Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság bejelentése szerint hétfőtől felfüggesztik a menetrendszerinti járatok közlekedését az Egyesült Királyság és Kína között, a koronavírusnak a szigetországban nemrégiben azonosított új mutációja miatt.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!