Az EU meghosszabbította törökországi menekültprogramjait

2020. december 23. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság 2022 elejéig meghosszabbította két törökországi menekültsegélyezési programját. Ezek a projektek több mint 1,8 millió menekült mindennapi megélhetését, továbbá 700 ezer gyermek oktatáshoz való hozzáférését segítik elő – olvasható a brüsszeli testület szerdai közleményében, amiről az MTI adott hírt.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos szerint a törökországi menekültek helyzetét a koronavírus-járvány tovább súlyosbította. „Az EU teljes mértékben elkötelezett abban, hogy menekültcsaládok ezreit támogassa. Örülök, hogy kiemelt programjaink segítenek nekik abban, hogy normális mindennapi életet élhessenek” – jelentette ki.

Az egyik program révén az EU havi támogatást ad a menekülteknek alapvető szükségleteikre készpénzben, a másik pedig azokat a családokat támogatja pénzügyileg, amelyek gyermekei rendszeresen járnak iskolába.

A két projektet az EU törökországi menekültügyi elkülönített alapjának keretében hozta létre az Európai Bizottság 2016-ban, meghosszabbításukat már a januárban kezdődő hétéves uniós költségvetési keretből fogják finanszírozni. Az uniós adatok szerint Törökországban közel 4 millió menekült tartózkodik, főként szíriai gyermekek és nők. Közel 98 százalékuk a menekülttáborokon kívül él.