27 év börtönre ítélték egy független lap volt főszerkesztőjét Törökországban

2020. december 23. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 27 éves börtönbüntetést szabott ki szerdán egy isztambuli bíróság kémkedés és terrorszervezet támogatása miatt Can Dündarra, a Cumhuriyet című kormánykritikus lap németországi emigrációba menekült főszerkesztőjére – írja az MTI.

A bíróság politikai és katonai kémkedés miatt 18 év és 9 hónap börtönt szabott ki Dündarra államtitkok megszerzése miatt, de az államtitoksértés vádja alól felmentették. Nyolc év és kilenc hónap börtönt pedig fegyveres terrorszervezet támogatása miatt kapott.

Dündar ügyvédei nem voltak jelen a tárgyaláson, mert közölték, hogy nem hajlandóak részt venni egy előre eldöntött, koncepciós per lefolytatásában. Az ügyvédek a bírák lecserélését indítványozták, de kérvényüket elutasították. A bíróság ősszel szökevénnyé nyilvánította Dündart, és minden törökországi vagyonát lefoglalta.

A főszerkesztő 2016-ban menekült Németországba, távollétében ítélték el hazájában. A török hatóságok azért fogták perbe a főszerkesztőt és a lap több újságíróját, mert 2015-ben leleplezték, hogy a török kormány fegyvereket szállított szíriai felkelőknek. Az ügy azért robbanhatott ki, mert török csendőrök a határ közelében a kormány utasítása ellenére feltartóztatták a török hírszerzés kamionjait. Azóta a csendőröket is elítélték, mert azzal vádolták meg őket, hogy a Erdogan elnök főellensége, a 2016-os puccskísérlet felelősének kikiáltott Fethullah Gülen hálózatának tagjai, amelyet Ankara terrorszervezetté nyilvánított.

Dündart és egy munkatársát korábban 5 évre ítélték, de a legfelsőbb bíróság döntésére az ügyet újranyitották súlyosabb vádpontokkal, így lett a vége a mostani ítélet. a Törökországban – különösen a puccs óta – folyamatosan ostrom alatt áll a független sajtó. 2016 után után 150 ezer embert rúgtak ki az állásából vagy függesztettek fel az országban, 50 ezren pedig, köztük újságírók is, rács mögé kerültek a puccs támogatásának gyanúja miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!