Szaddám Huszeinhez hasonlította Donald Trumpot az iráni elnök

2020. december 23. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Irak egykori diktátorához, Szaddám Huszeinhez hasonlította Donald Trump leköszönő amerikai elnököt szerdán Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban mondott beszédében. Az MTI tudósítása szerint az elnök az adásban kijelentette:

„Irán közelmúltbeli történelme során az országnak kétszer is meg kellett küzdenie két őrülttel, Trumppal és Szaddámmal”.

Egyikük tényleges háborúba sodorta Iránt, a másik gazdasági háborúba – mondta. Kijelentette azt is:

„Szaddámot bűncselekményei miatt kivégezték, Trump sem fog jobb sorsra jutni. Irán végül diadalmaskodott mindkét háborúban”.

Kifejtette, míg Szaddám Huszein elfoglalta Irán déli és délnyugati részét, addig Trump nem tudta áterőszakolni rendszerváltási terveit. A nyolc évig tartó iraki-iráni háború következtében az országnak hatalmas, több évig tartó erőfeszítésébe került a határvidék újjáépítése, de a Trump által bevezetett szankciók még ennél rosszabbak, mondta.

Teherán szerint az elmúlt két évben több mint 1500 szankció volt érvényben Irán ellen, ezek pedig történelme legsúlyosabb gazdasági válságába sodorták az országot. Róháni reményét fejezte ki, hogy Trump utódja, Joe Biden egyidőben tér vissza a Bécsben, 2015-ben megkötött nukleáris megállapodáshoz, amelyet Trump egyoldalúan felmondott 2018-ban, és ismét feloldja az Iránnal szemben bevezetett szankciókat.