Az államfő nyomására lemondott a moldovai miniszterelnök

2020. december 23. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta lemondását szerdán Ion Chicu moldovai kormányfő. Chicu, aki korábban pénzügyminiszter volt, nem fűzött magyarázatot döntéséhez – jelentette az MTI.

A parlament tavaly novemberben választotta meg miniszterelnöknek egy olyan kormány élére, amelyben főképpen az Igor Dodon leköszönő államfő által támogatott miniszterek kaptak helyet.

Maia Sandu a főváros, Kisinyov főterén, Fotó: AFP/Bogdan Tudor
Maia Sandu a főváros, Kisinyov főterén, Fotó: AFP/Bogdan Tudor

December elején Maia Sandu újonnan megválasztott államfő a moldovai kormány azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások megtartását követelte. A főváros központi terén tartott megmozduláson hangoztatta, hogy a törvényhozásnak távoznia kell, ehhez pedig a legrövidebb út a kormány lemondásán át vezet. Egyben korrupcióval vádolta meg a Ion Chicu vezette kabinetet, Igor Dodon távozó államfőt pedig azzal, hogy tüzet szít, káoszt provokál és súlyosbítja a válságot az országban.

Sandu szerint a parlament által december elején hozott jogszabályok zöme fenyegeti az ország biztonságát, megfosztja a hivatalban lévő elnököt attól, hogy fellépjen a korrupció ellen, ráadásul a parlamenti döntések a költségvetésre nézve is veszélyeket hordoznak magukban.

Az Európa-barát Sandut november közepén választották meg államfőnek, de csak csütörtökön iktatják be ünnepélyesen hivatalába.

Moldova a Szovjetunió része volt, Románia és Ukrajna között helyezkedik el, Európa egyik legszegényebb országa, Sandut Európa-barát államfőnek tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!