Kibertámadás érte a strasbourgi emberi jogi bíróság honlapját

2020. december 23. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású kibertámadás érte az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) honlapját, miután kedden elrendelte Selahattin Demirtas bebörtönzött törökországi kurdbarát politikus azonnali szabadon bocsátását, közölte a strasbourgi testület. A bíróság sajtószolgálata közölte, hogy a honlap egészen szerda reggelig hozzáférhetetlenné vált, közvetlenül az ítélet kora délutáni kihirdetése után, de adatveszteség nem keletkezett. Az MTI által idézett közleményben hozzátették:

a testület vizsgálja a támadást, és további lépéseket kíván tenni az ügyben.

Az EJEB kedden azt állapította meg, hogy Demirtas bebörtönzésével Törökország több pontját is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, és a felperes azonnali elengedése mellett 60 400 euró kártérítés megfizetésére szólította fel Ankarát. Erről már a 2018-ban kihirdetett elsőfokú határozatban is így ítélkezett.

Demirtasnak, aki a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) társelnöke volt, 2016 novemberében rendelték el az előzetes letartóztatását, majd több mint négy év börtönre ítélték terrorizmus vádjával egy 2013-as beszéde miatt. Számos más, szintén terrorizmussal kapcsolatos eljárás is folyamatban van ellene. A török vezetés azt állítja, hogy a HDP a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya. A HDP ezt a vádat tagadja.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!