Eltávolították a Capitoliumból Robert E. Lee tábornok szobrát

2020. december 21. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Eltávolították Robert E. Lee tábornok szobrát az Egyesült Államok Capitoliumának kriptájából – írta meg a CNN.

Robert Edward Lee a Déli Konföderációs seregben szolgált tábornokként a polgárháború idején. 1909 óta állt szobra a Capitolium kriptájában, egyike volt annak a 13 emlékműnek, amit a 13 eredeti gyarmatot képviselte.

A törvény szerint minden állam 2 szobrot adhat, olyan, már elhunyt polgároknak emléket állítva, akik kiemelkedő történelmi szereplők voltak, vagy fontos katonai illetve polgári szolgálatokat tettek az országnak. Ezeknek a szobroknak cseréjére is lehetőség van, ha az adott állam kormányzója úgy határoz, hogy ez szükséges – ezt történt Lee tábornok szobrával is.

„A Konföderáció Virginia rasszista és megosztó történelmének szimbóluma” – mondta Ralph Northam, az állam demokrata kormányzója.

„Megérdemeljük, hogy egy olyan történelmi alak képviseljen minket, aki valóban megtestesíti Virginia értékeit” – írta Jennifer Wexton képviselő a Twitteren, miután végigkísérte Lee szobrának eltávolítását.

Lee helyére Barbara Rose Johns szobra kerül majd, aki a feketék polgárjogi mozgalmának egyik kulcsfigurája volt. Johns a fekete gyerekek szegregált oktatása miatt állt ki, és az általa szervezett diáktüntetés a mozgalom egyik sarkallatos eseménye volt a történészek szerint.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass