Eltávolították a Capitoliumból Robert E. Lee tábornok szobrát

2020. december 21. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Eltávolították Robert E. Lee tábornok szobrát az Egyesült Államok Capitoliumának kriptájából – írta meg a CNN.

Robert Edward Lee a Déli Konföderációs seregben szolgált tábornokként a polgárháború idején. 1909 óta állt szobra a Capitolium kriptájában, egyike volt annak a 13 emlékműnek, amit a 13 eredeti gyarmatot képviselte.

A törvény szerint minden állam 2 szobrot adhat, olyan, már elhunyt polgároknak emléket állítva, akik kiemelkedő történelmi szereplők voltak, vagy fontos katonai illetve polgári szolgálatokat tettek az országnak. Ezeknek a szobroknak cseréjére is lehetőség van, ha az adott állam kormányzója úgy határoz, hogy ez szükséges – ezt történt Lee tábornok szobrával is.

„A Konföderáció Virginia rasszista és megosztó történelmének szimbóluma” – mondta Ralph Northam, az állam demokrata kormányzója.

„Megérdemeljük, hogy egy olyan történelmi alak képviseljen minket, aki valóban megtestesíti Virginia értékeit” – írta Jennifer Wexton képviselő a Twitteren, miután végigkísérte Lee szobrának eltávolítását.

Lee helyére Barbara Rose Johns szobra kerül majd, aki a feketék polgárjogi mozgalmának egyik kulcsfigurája volt. Johns a fekete gyerekek szegregált oktatása miatt állt ki, és az általa szervezett diáktüntetés a mozgalom egyik sarkallatos eseménye volt a történészek szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!