Vádat emelt Amerika az 1988-as Lockerbie-merénylet bombakészítője ellen

2020. december 21. – 19:47

Vádat emelt Amerika az 1988-as Lockerbie-merénylet bombakészítője ellen
Rendőrök a helyszínen a támadás után. – Fotó: Roy Letkey / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

32 év után emel vádat az amerikai igazságügyi minisztérium egy líbiai egykori hírszerző ellen. A gyanú szerint ő építette azt a bombát, ami 1988-ban a skóciai Lockerbie felett robbant fel a Pan Am 103-as fedélzetén, írja a Yahoo.

A terrortámadásnak 270 áldozata volt, 259-en a repülőgépen, 11-en pedig a földön haltak meg. Bill Barr főügyész elmondta, hogy egy Abu Agila Mohammad Masud segített felépíteni a bombát. A férfit jelenleg a líbiai kormány tartja fogva, tette hozzá Barr. Amerika kezdeményezte Masud kiadását, hogy bíróság elé állíthassák. Barr azt is kiemelte,

„Semmiféle idő vagy távolság nem akadályozhatja meg az Egyesült Államokat és skót partnereinket abban, hogy igazságot szolgáltassunk ebben az ügyben az esetben igazságot keressenek.”

1988. december 21-én a 31 ezer láb magasan repülő, New York felé tartó gépet felrobbantotta egy bomba. A gép darabjai Skócia-szerte szétszórodtak, a legtöbb darab Lockerbie-ben ért földet.

A repülőgép egy darabja 1988-ban. Fotó: Roy Letkey / AFP

A támadás után két líbiai férfi került bíróság miatt, az egyiküket, Abdelbaset Mohmet Al-Megrahit el is ítélték, az egykori hírszerzőt életfogytiglanra ítélték, majd 2009-ben kiengedték, 2012-ben életét vesztette. Családja posztumusz fellebbezést nyújtott be azt állítva, hogy a férfi ártatlan.