Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a hallei zsinagógára támadó merénylőt

2020. december 21. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték hétfőn a németországi Halle zsinagógája elleni merénylet szélsőjobboldali terrorista elkövetőjét, Stephan Balliet-t. A Szász-Anhalt tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 28 éves férfinak a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért a zsidó imahely elleni „gyáva támadásával” kioltotta két ember életét és megpróbált megölni még 51 embert 2019 október 9-én.

A merénylő így az első tizenöt év letöltése után sem szabadulhat feltételesen a fegyházból. Az ügyészség a merényletet a Szász-Anhalt tartomány területén a második világháború óta elkövetett legalávalóbb antiszemita bűncselekményként jellemezte, és indítványozta a legsúlyosabb büntetés, azaz a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását. Az ítélet nem jogerős, írja az MTI.

Stephan Balliet az elsőfokú ítélet kihirdetésére várva, 2020. december 21-én, Magdeburgban – Fotó: Hendrik Schmidt / Pool via REUTERS

Stephan Balliet fegyverrel a kezében megpróbált bejutni a hallei zsinagógába tavaly október 9-én, az épületben 70-80 hívő tartózkodott a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr, az engesztelés napja alkalmából.

A hatóságok megállapítása szerint a vádlott szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból tört a hívők életére. Korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt.

A zsinagóga kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe sem jutott be. A sikertelen próbálkozás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.