Trump elnöki rendeletben rögzítette, hogy a kormányhivataloknak szépnek kell lenniük

2020. december 21. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elnöki rendeletet adott ki Donald Trump azzal kapcsolatban, hogy milyennek is kell lennie a washingtoni szövetségi épületek stílusának – írta meg a Bloomberg.

A rendelet szerint kívánatos eredmény, a főként „szépnek” leírt klasszicista építészeti stílust takarja, de ennek megfogalmazása nem egészen világos.

A szöveg szerint előnyben részesítendőek a klasszikus és tradicionális formák, a középületeknek pedig meg kell szépíteniük a közterületeket, inspirálniuk kell az embereket, valamint tiszteletet kell parancsolniuk.

Ennek nyomán megalakul a „Szövetségi épületek fejlesztéséért felelős tanács”, amely a továbbiakban javaslatokat tehet az illetékes kormányhivatalnak, jelen esetben a GSA-nak az építészeti irányelvekkel kapcsolatban.

Az Amerikai Építészek Intézménye (AIA) már korábban elítélte a Trump-adminisztráció építészetet korlátozni akaró törekvéseit, amikor az teljesen be akarta tiltani a modern tervezéseket a szövetségi épületek esetében. Az AIA szerint az építészeti stílus az adott közösségre tartozik, és lényege, hogy tükrözze a helyiek gondolatait, kultúráját és az adott helyszín éghajlatát.

„Építészeink számára nem csak múltunk tiszteletben tartása a feladat, hanem jövőbeni fejlődésünk tükrözése is, valamint a szólásszabadság és a gondolati szabadság védelme is.” – olvasható az építészek egyik korábbi közleményében.

A Fehér Ház egyik tisztviselője ugyanakkor azzal védte a rendeletet, hogy a közvéleménykutatások szerint az emberek többsége a hagyományos építészetet preferálja. A rendelet ráadásul arról is szól, hogy a GSA köteles kikérni a lakosság véleményét az adott tervekkel kapcsolatban. Emellett azzal is indokolta a szabályozás létjogosultságát, hogy egyes modern építményekről nehezen lehet megállapítani, hogy középület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!