Karácsony után rögtön szigorítanak Ausztriában, újra teljes lezárás jön

2020. december 18. – 21:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 26-tól szigorítja a járványügyi korlátozásokat az osztrák kormány, ezt pénteken jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Ezek szerint január 18-ig 24 órás kijárási tilalom lép életbe, csak indokolt esetben hagyhatják el az emberek az otthonaikat, az iskolákban távoktatást vezetnek be. Kizárólag az alapvető cikkeket árusító üzleteket lehetnek nyitva, a fodrászoknak, kozmetikusoknak be kell zárniuk, ahogyan az éttermeknek és a hoteleknek is. „Az a kérésem mindenkitől, hogy december 26. után ne találkozzon senkivel”, mondta Kurz.

Január közepén tömeges tesztelés indul, ami ingyenes és önkéntes lesz; akinek negatív lesz a tesztje, az utána találkozhat másokkal, mehet boltba, étterembe. Szintén negatív teszt kell majd a kulturális rendezvényeken való résztvételhez is. A rendőrség ellenőrizheti a negatív teszt meglétét. Aki nem tesztelteti magát, annak egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy újra meg lehessen nyitni a turizmus, a kultúra és a gasztronómia területeit egy világjárvány idején és közben megakadályozni azt, hogy a számok újra emelkedni kezdjenek” – indokolta a szigort az osztrák kancellár. Kurz szerint nyárra térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Arról is döntöttek, hogy az egészségügyi dolgozóknak, tanítóknak, tanároknak, fodrászoknak, bolti eladóknak és építőmunkásoknak kötelező lesz teszteltetniük magukat.

A beutazási szabályok is szigorodtak, Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette a korábban már eldöntött beutazási korlátozásokat, amelyek december 19-én lépnek életbe, és előreláthatólag január 11-éig tartanak. Ezek szerint annak, aki be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

A szigorításokkal az a kormány célja, hogy az új esetek hét napos mozgóátlaga 100 ezer főre vetítve 100 alá csökkenjen, jelenleg ez 205. A hónap elején 2000 és 3000 között mozgott napi esetszám, ezt szeretnék 1000 alá vinni. Pénteken újabb 145 beteg halt meg, ezzel 5127-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!