Életfogytiglanra ítélték a Thalys expresszvonaton lövöldöző terroristát

2020. december 17. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet elkövetőjét, Ayoub El Khazzanit, írja az MTI.

Bátor katonák léptek közbe

A támadást a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg. A per fővádlottja a 31 éves marokkói Ayoub El Khazzani volt. A férfi 2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve szállt fel az expresszvonatra.

A vonat Belgium területén járt, amikor a férfi a mosdóból kilépve lövöldözni kezdett a vonaton. A merényletben hárman megsebesültek. A férfit két bátor szabadságos amerikai katona és barátjuk, egy diák tette ártalmatlanná. A támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

Alek Skarlatos, Spencer Stone és Anthony Sadler, illetve a támadó megfékezésében még részt vevő brit Chris Norman megkapták a legmagasabb fokozatú francia állami kitüntetést, a Becsületrendet. A vonaton történtekről Clint Eastwood A párizsi vonat címmel forgatott filmet. A film érdekessége, hogy a merényletet megakadályozó két amerikai katona és gyermekkori barátjuk önmagukat játsszák a filmben.

Anthony Sadler, Alek Skarlatos és Spencer Stone egy díjátadón Clint Eastwooddal 2016 júniusában. Fotó: Kevin Winter/Getty Images
Anthony Sadler, Alek Skarlatos és Spencer Stone egy díjátadón Clint Eastwooddal 2016 júniusában. Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Több segítője is volt a merénylőnek

Ayoub El Khazzanin kívül még három belga állampolgárságú embert állítottak bíróság elé. Őket azzal vádolták, hogy segítették a támadót Törökországból a migrációs útvonalon Európába juttatni. Őket 7, 25, illetve 27 év börtönbüntetésre ítélték. Egyikük, Mohamed Bakkali a 2015-ös párizsi merényletek feltételezett logisztikai szervezője volt.

Franck Zientara bíró szerint a merénylő rendkívül véres támadást akart végrehajtani, amelynek meghiúsítása az utasok rendkívüli bátorságának és annak volt köszönhető, hogy a merénylő fegyvere működésképtelenné vált.

A párizsi merényletek szervezőjével együtt érkezett

Ayoub El Khazzani 2015 májusban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában. Onnan a nyáron Európába indult Törökországon keresztül a támadás megrendelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal. Ez utóbbi készítette elő Belgiumból a párizsi merényletsorozatot, majd annak végrehajtását személyesen irányította a francia fővárosban.

A 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoudot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok.

Szíriában tervezték meg a merényletsorozatot

A nyomozás kiderítette, hogy a Thalyson végrehajtott támadás egy Szíriában eltervezett merénysorozat része volt, amelynek kivitelezése Abdelhamid Abaaoud feladata volt.

Az elsőt 2015 áprilisban a Párizshoz Villejuif-ben egy templom ellen akarták végrehajtani, de az elkövető, az algériai Sid-Ahmed Ghlam véletlenül lábon lőtte magát a támadás előtt. A férfit a közelmúltban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban.

Ezt követte a szuperexpressz elleni merénylet, majd a párizsi merényletsorozat és a 2016. március 22-i, 32 áldozatot követelő brüsszeli támadások.

Csak amerikaiakat akart ölni?

Ayoub El Khazzani azt állította a perben, hogy Abdelhamid Abaaoud azzal bízta meg, hogy amerikaiakra támadjon, és nem volt célja civileket ölni. A bíróság azonban ezt nem tartotta komoly érvnek, miután ekkor már előkészítés alatt állt a párizsi merényletsorozat civilek ellen, és az amerikai katonák jelenlétéről a vonaton nem tudhatott előre a merénylő.

A bíró arra emlékeztetett, hogy az amerikaiak semmilyen megkülönböztető jegyet nem viseltek magukon, és a merénylő valóságos arzenállal felszerelve szállt fel a vonatra, azért, hogy sok áldozatot ejtsen. Az volt a célja, hogy válogatás nélkül és vakon legalább kétszáz utast megöljön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!