Elásták a csatabárdot a szlovákiai magyar pártok

2020. december 16. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb szakaszához érkezett a felvidéki magyar pártegyesítés folyamata, a legtöbb kérdésben már sikerült megegyezésre jutni – jelentették be a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Hídnak az elnökei – írta az MTI.

Szlovákiában már több mint egy éve indult az egységes felvidéki magyar politikai érdekképviselet létrehozását célzó folyamat, ami többször megrekedt. Legutóbbi jelentős mozzanata az volt, hogy idén augusztusban az MKP, a Most-Híd és az Összefogás mozgalom szándéknyilatkozatot írt alá a témában. Közülük kettő, az MKP és a Most-Híd rendelkezik érdemi választói támogatottsággal. A szerdai sajtótájékoztatón tudatták, hogy köztük született kétpárti megegyezés a közös érdekképviselet megteremtéséről. A hárompárti megegyezésre az előző napi tárgyaláson azért nem került sor, mert a statisztikai hibahatár alatti támogatottsággal rendelkező Összefogás mozgalom jelentősen súlyán felül követelt helyeket az egységes párt vezető testületeiben. Az Összefogás kiugrott az összefogásból, kommentálták szlovák lapok.

Forró Krisztián az MKP elnöke a kép bal oldalán, az ország legnépszerűbb magyar politikusa Fotó: MKP
Forró Krisztián az MKP elnöke a kép bal oldalán, az ország legnépszerűbb magyar politikusa Fotó: MKP

„Fontos lépéseket tettünk az egység elérésének érdekében, 95 százalékban megegyeztünk, hogyan tudunk együttműködni” – jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Szerinte egy több mint tízéves árok betemetése kezdődött meg, bár maradtak még nyitott kérdések, ezekre tovább keresik a közös megoldásokat.

„Letettük az alapkövet egy erős politikai platform megteremtéséhez” – szögezte le Solymos László, a Most-Híd elnöke. Örül, hogy sok év után sikerült az MKP-val elásni a csatabárdot, annál is inkább, mert egységes pártnak lehet komoly esélye erős érdekképviseletre.

Augusztus óta intenzív tárgyalásokat folytattak az egységes párt létrehozását megelőző technikai részletek, illetve ideológiai kérdések egyeztetésével megbízott munkacsoportok, és a legtöbb kérdésben sikerült megegyezésre jutni. A leendő pártban platformokban képzelik el az együttműködést. Az MKP adja az elnököt, és a Most-Híd töltheti be a párt második vezető posztját, az Országos Tanács elnökéét. Kettőre szűkült már a leendő párt lehetséges neveinek listája is.

A 2020. március elsején megrendezett választáson nem jutott be magyar párt a szlovák parlamentbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!