Kiakasztotta a híveket a Vatikán idei, űrhajóst és Darth Vader-szerű figurát szerepeltető betleheme

2020. december 15. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg kritikát kap a Vatikán idei Szent Péter téri betleheme, amely egészen formabontóra sikerült: amellett, hogy a formavilága különleges, avantgárdra hajazó lett, űrhajós karaktereket és egy Darth Vaderhez hasonló figurát szerepeltet. A Reuters beszámolója és az általunk lefuttatott gyors Twitter-keresés alapján a legtöbbekből megütközést vált ki az installáció, különösen vallásos berkekben veri ki a biztosítékot, sokan a kisjézus születése által szimbolizált eszmény megszentségtelenítésével érzik egyenértékűnek.

Na de nézzük, miről is van szó. A modernista szoborcsoportot 1965 és 75 között készítette egy keramikus művész tanítványaival a kerámiáról híres olasz Castelli nevű városban, a kubista sakkfigurákat idéző szent családot korábban is kiállították már több helyszínen. A Vatikán betlehemét minden évben egy város vagy művész ajánlja fel, és tradicionálisan hozzáadnak egy-egy olyan elemet, amely az adott évhez kapcsolódik, például a menekültválság idején egy sérült hajót, de volt olyan is, hogy egy börtönbüntetésre ítélt foglyot látogató alakot tettek rá a jótékonykodás szimbolizálására, tavaly pedig 720 tonna tengerparti homokból készült az egész installáció. Az idén a 60-as 70-es évek űrkorszakára, a holdraszállásra való emlékezés miatt kerültek a betlehembe űrhajósok, és a Darth Vaderre emlékeztető alak.

Fotó: Reuters / Guglielmo Mangiapane
Fotó: Reuters / Guglielmo Mangiapane
Fotó: Reuters / Guglielmo Mangiapane
Fotó: Reuters / Guglielmo Mangiapane

A kritikák részben arra vonatkoznak, hogy annyi minden mást lehetett volna a középpontba állítani idén, például a koronavírus járványt, amelynek szempontjából lenne relevanciája a betlehemhez alapvetően kapcsolódó születés-újjászületés szimbólumoknak. Mások nem értik, hogy kerül egy Star Wars-karakter a szent család mellé. Néhányan azért tetszésüket is kifejezték a közösségi médiában, de ők elenyésző kisebbségben vannak. Egy árus, aki 30 éve árul vallási szuverníreket a Szent Péter téren, azt mondta a Reutersnek, a szoborcsoport elszomorította és összezavarta az embereket.

Én ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik szerint jópofa az idei installáció, de most (a Telex első szavazása keretében!) mindenki kinyilváníthatja, egy 10-es skálán hogy tetszik (1 – ronda, felháborító, stb. 10 – fantasztikus, gyönyörű, stb.):

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!