Halálra ítélték a japán Twitter-gyilkost

2020. december 15. – 10:19

frissítve

Halálra ítélték a japán Twitter-gyilkost
Rajz a tárgyalásról – Illusztráció: Jamasita Maszato / Jijii Press / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Halálra ítélték Siraisi Takahirót, a Twitter-gyilkosként elhíresült japán férfit, aki 2017-ben kilenc embert ölt meg és darabolt fel – írja a BBC. Siraisit azután tartóztatták le, hogy 2017. október végén a rendőrség több emberi fejet és csontot talált a lakásában. A bíróságon beismerte a gyilkosságot.

Siraisi a Twitteren ismerkedett össze olyan emberekkel (főleg nőkkel), akik öngyilkosságot fontolgattak. Azt ígérte nekik, hogy ha felmennek a lakására, akkor megöli őket – sőt, olyan is volt, akinek azt mondta, hogy ő is öngyilkos lesz az áldozattal együtt.

Végül nyolc nőt és egy férfit fojtott meg és darabolt fel. Az áldozatok 15–26 év közöttiek voltak.

Az ügyészség halálbüntetést kért a bíróságtól, de a tárgyalás elején Siraisi ügyvédje még enyhébb ítéletet kért, mert állítása szerint az áldozatok beleegyeztek a gyilkosságba. Később a vádlott ennek az ellenkezőjét állította.

Kedden az ítéletet meghozó bíró azt mondta, hogy egyik áldozat sem egyezett bele, hogy megöljék, tehát a vádlotté minden felelősség.

A tárgyalást 400-an akarták megnézni, de a tárgyalóteremben csak 16 civilnek volt hely. Japánban még mindig magas a halálbüntetés támogatottsága. A gyilkosság hatására társadalmi párbeszéd indult arról, hogy a weboldalaknak hogyan kellene kezelniük az öngyilkossági szándékot. A Twitter meg is változtatta a szabályzatát: a felhasználóknak nem szabad népszerűsíteniük az öngyilkosságot.

Az egyik áldozat édesapja azt mondta az NHK japán csatornának, hogy akkor se bocsát meg Siraisinak, ha kivégzik.

„Még manapság is, ha látok egy nőt, aki a lányommal egykorú, összetévesztem a lányommal. Ez a fájdalom sose múlik el. Vissza akarom kapni”

– mondta a férfi.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!