Tíz évvel a katasztrofális cunami után visszajutott Japánba egy eltűnt halászcsónak

2020. december 15. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel tíz évvel az eltűnése után az áramlatok visszamostak egy halászcsónakot Japán partjaihoz – írja a Guardian. A csónak akkor sodródott el, mikor 2011-ben egy 9-es erősségű földrengés után cunami sújtotta Japánt, aminek következtében a fukusimai erőmű is megsérült.

A csónak kilenc éve és kilenc hónapja tűnt el Keszennuma városából, most pedig a Hacsidzsó-szigetnél bukkant fel. A két japán terület között 650 kilométer van. A csónak azonosítószáma alapján megállapították, hogy egykor egy keszennumai halászközösség birtokában volt.

A lerakódott korallok miatt sokan találgatnak, merre járhatott a csónak. Egy helyi szakértő szerint valószínűleg a cunami miatt átcsónakázott az USA nyugati partjára, ahol elkapta az Észak-egyenlítői-áramlás, és elvitte Délkelet-Ázsiába. Valószínűleg a Kurosio-áramlat juttatta vissza Japánba a csónakot.

A katasztrófát okozó cunami után sok különböző tárgy bukkant fel a Csendes-óceán túloldalán. Találtak japán iskolai focilabdát és halászcsónakot az Alaszkai-öbölben, egy kanadai sziget partjainál pedig egy Harley-Davidsont mosott ki az óceán.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!