Irán bekérette a német nagykövetet, amiért az EU tiltakozott egy ellenzéki kivégzése miatt

2020. december 13. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérette az iráni külügyminisztérium az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország teheráni nagykövetét a Ruhollah Zam iráni ellenzéki újságíró kivégzésével kapcsolatos európai uniós bírálatok miatt, írja az MTI. A félhivatalos iráni Fársz hírügynökség szerint az iráni külügyi tárca bekéreti a francia nagykövetet is, miután Párizs is bírálta a Franciaországból elrabolt, majd Iránba hurcolt Zam szombati kivégzését.

Zamot azzal vádolták, hogy írásaival szította az országban 2017-ben a gazdasági helyzet romlása miatt kirobbant tiltakozásokat. Júniusban ítélte halálra a forradalmi bíróság „a romlás terjesztése miatt”, amely kifejezést az iráni kormányzat elleni kémkedésre, illetve a vezetés megdöntésére irányuló próbálkozásokra is használják.

Az újságíró emigrációban élt Párizsban, és az AmadNews néven működtetett, több mint egymillió követővel rendelkező internetes újságja oldalán jelentetett meg iráni vezetők számára kínos videofelvételeket és írásokat.

Az Európai Unió külügyi szolgálata szombaton sajtóközleményben ítélte el Zam kivégzését. Felszólította Iránt, hogy tartsa tiszteletben az elítéltek tisztességes tárgyaláshoz való jogait, valamint hagyjon fel a fogvatartottak vallomásainak televíziós közvetítésével. „Az EU minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést, amely elrettentő erővel nem hat, viszont szembemegy az emberi méltósággal.

Teherán korábban az Egyesült Államokat és Irán régiós vetélytársát, Szaúd-Arábiát, valamint a külföldön aktív iráni ellenzéki csoportokat is megvádolta a 2017-es zavargások szításával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!