Kivégezték a tüntetésekről közvetítő halálraítélt újságírót Iránban

2020. december 12. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

Kivégezték Iránban a halálbüntetésre ítélt Ruhollah Zam újságírót, mert Irán szerint az erőszakot szította azzal, hogy a 2017-es tüntetésekről tudósított, amik egyébként a gazdasági helyzet romlása miatt robbantak ki. Az Al Jazeera szerint az újságírót szombaton reggel felakasztották.

Zam 2017-ben menekült Franciaországba Iránból, és párizsi emigrációjából jelentetett meg az AmadNews Telegram-csatornáján iráni vezetők számára kínos videókat és írásokat. Bár Iránban próbálják blokkolni a Telegram üzenetküldő alkalmazást, az appot még most is tízmilliók használják országszerte.

A 2017-es tüntetések az élelmiszerárak hirtelen emelkedése miatt törtek ki, és idővel a hangulat nemcsak Hasszán Rohani elnök kormánya, hanem az egész iráni politikai elit ellen fordult. Zam csatornáján gyakran megosztotta a tüntetések időpontjait, és közvetített is róluk írásban és videókkal.

2019 őszén az Iszlám Forradalmi Gárda egy „bonyolult művelet” során elfogta, az Al Jazeera szerint Irakban. Hazatoloncolták, letartóztatták Irán destabilizálásának a vádjával, majd idén júniusban ítélte halálra a forradalmi bíróság – ezt az ítéletet fellebbezte meg Zam. Az újságíró tagadta, hogy erőszakra és zavargásokra ösztönözte volna a követőit, ő ugyanis csak médiamunkásként dolgozott.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!