A texasi főügyész érvénytelenítené a választás eredményét négy csatatérállamban

2020. december 11. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Noha mostanra az USA mind az 50 államában és a fővárosban is jóváhagyták a november 3-i elnökválasztás eredményét, a Trump és a republikánusok még mindig nem tettek le arról, hogy jogi úton megfordítják a választás kimenetelét, ugyanis a választás eredménye csak januárban lesz hivatalos. Most éppen a texasi főügyész fordult a legfelsőbb bírósághoz.

Ken Paxton azt kezdeményezi, hogy zárják ki Georgiát, Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát – tehát négy nagy csatatérállamot, ahol Biden nyert – az elektori szavazásból. Az 538 elektor december 14-én fogja leadni a szavazatát, azonban ezeket a szavazatokat csak január 6-án fogják megszámolni. Az elnök beiktatására január 20-án kerül majd sor.

A perhez csatlakozott Trump és 17 másik republikánus vezetésű állam, valamint kiállt mellette 106 republikánus kongresszusi képviselő is. A republikánusok ezzel a perrel azt szeretnék elérni, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelenítse a fenti négy állam elektorai által leadott szavazatokat, ugyanis az „illegális szavazatok” miatt „óriási csalás történt” ezekben az államokban.

Noha a legfelsőbb bíróság kilenc tagjából hat konzervatív, nem valószínű, hogy Trumpék javára ítélnek majd. Kedden például visszautasították a republikánus párt pennsylvaniai szervezetének azon kérelmét, hogy érvénytelenítsék az ottani eredményeket.

A texasi főügyész beadványát követően Georgia, Wisconsin, Michigan és Pennsylvania is felháborodott hangvételű levéllel válaszolt, melyekben kikérték az „alaptalan vádaskodást”, és felháborítónak nevezték, hogy a texasi főügyész beleüti az orrát más államok ügyeibe, és megmásítaná a választók egyértelmű akaratát.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!