Joe Biden és Kamala Harris az év embere a Time-nál

2020. december 11. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A november 3-i amerikai elnökválasztáson győztes demokrata elnökjelölt, Joe Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris lett az év embere az amerikai Time magazinnál. Az újság főszerkesztője, Edward Felsenthal szerint Biden és Harris „az amerikai történet megváltoztatásával” érdemelte ki a címet, illetve azzal, hogy „megmutatták, az empátia erői erősebbek, mint a megosztottságé”, és azzal, hogy „megosztották a gyászoló világgal a gyógyulás vízióját”.

A Time magazin 1927 óta ítéli oda az adott év legbefolyásosabb emberének „az év embere” címet. 1927 óta három kivétellel az összes amerikai elnököt az év emberének választották a lapnál legalább egy alkalommal, legtöbbjüket Bidenhez hasonlóan megválasztásuk évében. Nem ez az első alkalom, hogy nem egy, hanem több ember kapja a címet. Korábban az év embere lett többek között Richard Nixon és Henry Kissinger (1972), Bill és Melinda Gates, valamint Bono (2005) és a magyar szabadságharcosok is (1956).

Eric Yuan, a Zoom videókonferencia-alkalmazást tulajdonló cég vezérigazgatója lett az év üzletembere, „az év oltalmazói” pedig dr. Anthony Fauci, az USA legfőbb járványügyi szakértője és a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók, valamint a feketékkel szembeni diszkrimináció ellen küzdő aktivisták lettek.

Az aktivisták közül két nőt külön kiemeltek. Assa Traoré, akinek a testvére George Floydéhoz hasonló körülmények között halt meg 2016-ban Párizsban, a francia Black Lives Matter-tüntetések egyik főszervezője volt nyáron, Porche Bennett-Bey pedig szeptemberben szembesítette Bident a feketék számára létező valósággal, amikor a demokrata elnökjelölt Kenoshába látogatott.

A városban augusztus végén egy rendőr közvetlen közelről hétszer hátba lőtt egy fekete férfit, Jacob Blake-et egy intézkedés során. Blake életét sikerült megmenteni, ám deréktól lefelé lebénult. Az incidens után tüntetések kezdődtek a wisconsini városban, melyek több alkalommal is zavargásba fordultak. A tüntetések harmadik éjszakáján egy Trump-rajongó tizenéves, Kyle Rittenhouse agyonlőtt két fegyvertelen tüntetőt.

Az év sportolója LeBron James, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója, az év előadója pedig a BTS nevű dél-koreai fiúbanda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!