Ismeretlen támadók munkába menet végeztek ki egy afgán újságírót és sofőrjét

2020. december 10. – 08:39

frissítve

Ismeretlen támadók munkába menet végeztek ki egy afgán újságírót és sofőrjét
Malalai Majvand épp munkába tartott, mikor megtámadták – Fotó: Enikass TV / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen fegyveresek lelőttek egy tévébemondónőt a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány fővárosában, Dzsalalábádban – írja az MTI. Malalai Majvand munkába tartott autójával, amikor végeztek vele. A helyi hivatalos források szerint a támadásban a nő sofőrje is életét vesztette.

A gyilkosságot még egy szervezet sem vállalta magáre, de a tartományban mind a szélsőséges tálib lázadók, mind az Iszlám Állam fegyveresei aktívak.

Majvand az Enikasz nevű kereskedelmi tévé munkatársa volt. Az Enikasz igazgatója, Zalmáj Latifi újságíróknak nyilatkozva „az ország ellenségeit” vádolta a gyilkossággal, kiemelve, hogy a tévétársaság korábban kapott halálos fenyegetéseket. Ashraf Ghani afgán elnök megbocsáthatatlan-, és az emberiség ellen elkövetett bűnnek nevezte a támadást.

Három éve robbantásos merényletet követtek el a televízió épülete mellett, a merényletben többen életüket vesztették, 2018-ban pedig Latifit is elrabolták ismeretlenek, majd később elengedték.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint Afganisztán egyike a legveszélyesebb országoknak a sajtómunkások számára. Tavaly legalább tíz újságíró és más médiamunkás vesztette életét, míg 2018-ban húszan haltak meg különböző támadásokban. Novemberben két ismert újságíró vált robbantás áldozatává a déli Hilmend tartományban és Kabulban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.