Trump egy nem létező fegyverrel dicsekedett a rajongói előtt

2020. december 7. – 17:24

frissítve

Trump egy nem létező fegyverrel dicsekedett a rajongói előtt

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump az elnökválasztási veresége óta újult erővel vetette bele magát a kampányolásba, több ezres tömegeknek tart naggyűléseket. A rajongóinak elsősorban az általa gyanított választási csalások tömegeiről beszél (bizonyítékok nélkül), de néha egészen meglepő információkat is megoszt velük. Így történt ez most egy georgiai eseményen is, ahol a tömegnek azzal dicsekedett, hogy az elnöksége alatt milyen fejlett fegyverek kerültek hadrendbe az amerikai hadseregnél.

„Vadonatúj rakétáink vannak, hiperszonikusak és hidroszonikusak. Hétszer gyorsabbak, mint bármilyen másik rakéta a világon!”

– jelentette ki, és a közönség ujjongása közben hozzátette, hogy a hidroszonikus az vizet jelent.

A valóság viszont az, hogy a „hidroszonikus” kifejezés semmit nem jelent. A „hidro” a görögből jön, és valóban vizet jelent, a „szonikus” a latinból, a jelentése hang. Egyben azonban eddig legfeljebb egy elektromos fogkefe marketinges anyagaiban lehetett találkozni vele. Amerikai fegyverszakértők szerint sincs olyan, hogy „hidroszonikus rakéta”. (Ettől még persze lehet, hogy mégis csak van, de akkor extrém szupertitkos fejlesztésnek kell lennie, amit nem túl jó ötlet, ha az elnök csak úgy kikotyog egy kampánybulin.)

Trump kalandjai a hidroszonikus rakétával nem most kezdődtek. A Business Insider összeállítása szerint Trump hónapok óta használja összevissza a beszédeiben a rakéták jelzőjeként a hiperszonikus és hidroszonikus kifejezéseket, illetve néha szinonimakénet azt, hogy „super duper”, amit nagyjából úgy fordíthatunk, hogy szipi-szuper. Eddig úgy tűnhetett, hogy egyszerű nyelvbotlásról van szó, most azonban két különféle rakétaként hivatkozott rájuk, sőt, a hidroszonikust külön meg is magyarázta, amiből egyértelművé vált, hogy tényleg úgy gondolja, létezik ilyen fegyver.

A hiperszonikus (a hangsebesség ötszörösénél gyorsabb) rakéták egyébként tényleg léteznek, és komoly fegyverkezési verseny is zajlik ezen a téren az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak között. Egy korábbi kampányeseményen Trump úgy jellemezte az amerikai hiperszonikus rakétát, hogy 17-szer gyorsabb, mint bármilyen más rakéta. Ez sem teljesen igaz, valójában a fejlesztés egyik célja a hangsebesség 17-szeresének átlépése vele. De valójában nem a sebesség adja ezeknek a rakétáknak a fő ütőerejét, hanem a jó manőverező képesség, és hogy kiszámíthatatlan pályaíven repül, ami nagyon megnehezíti a rakétaelhárító rendszerek dolgát.

(Borítókép: Andrew Caballero-Reynolds / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!